Çağımızın Yeni Vebası: Oturmanın Zararları Nelerdir?

Çağımızın Yeni Vebası: Oturmanın Zararları Nelerdir?


Vücudumuz sürekli aynı pozisyonda kalmak üzere tasarlanmamıştır. Bütün gün oturmak dünyanın en sağlıksız ve en yanlış hareketlerinden biridir ancak ne yazık ki hayat şartları bizi buna mecbur kılmaktadır. Günde 8-10 saat oturarak çalışan biri, her gün düzenli spor yapıyor bile olsa, hayati açıdan risk altındadır. Oturmanın sigara içmekle eşdeğer hatta sağlık açısından daha kötü olduğunu söyleyen çok sayıda uzman vardır. Hareketsiz yaşam, süresi kısalmış bir yaşamdır. Uzun süre oturmak diyabet, obezite, kalp krizi, kanser, anksiyete gibi pek çok fiziksel ve ruhsal hastalığa davetiye çıkarır.

Columbia Üniversitesi’nde 45 yaş ve üstündeki 8 bin kişi arasında yapılan bir araştırmaya göre oturarak çalışan kişilerin yaklaşık 2 kat daha fazla ölüm riski taşıdıkları sonucuna varıldı. Günde en az 13 saat çalışan ve 60 ila 90 dakika boyunca sabit bir şekilde oturan kişilerin ani ölüm risklerinin, hareketli bir çalışma ortamı olan kişilere göre 2 kat fazla olduğu görülmüştür. 4 yıl süren ve bu süre içinde 340 kişinin hayatını kaybettiği araştırmaya göre, 30 dakikadan fazla sabit durmayan kişilerin hayatta kalma şansı %55 daha fazla.

Eğer bütün gün iş yerinizde oturarak çalışmaktan şikayet ediyorsanız, şikayetçi olmakta çok haklısınız. Bu belki de bedeniniz için yaptığınız en tehlikeli şeylerden biri. Günün sonunda ağrımayan tek bir uzvunuz bile kalmıyorsa, oturarak çalışarak kendinize çok büyük haksızlık yapıyor ve sağlığınızı riske atıyorsunuz demektir. Oturma eylemi doğası gereği aslında “eylemsiz” bir harekettir. Bu yüzden oturmanın yarattığı sağlık problemlerinin büyüklüğü de aslında bir o kadar ironiktir…

Oturarak Çalışmak Mı Daha Sağlıklı, Ayakta Çalışmak Mı?

Bu sorunun net bir cevabı yok. Uzmanlar gün içerisinde hem oturarak hem de ayakta durarak çalışmayı öneriyor. Burada anahtar kelime doğru postür. Otursanız da, ayakta olsanız da doğru bir şekilde durmanız önemli. Her iki pozisyonda da sırtınız dik ve dirsekleriniz 90 derecelik açıyla bükülmüş biçimde yanlarınızda durmalıdır. Uzun süre aynı pozisyonda durmak önerilmiyor. Uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak da eşit derecede sakıncalıdır. Bu yüzden günün belli saatlerinde oturarak çalışmalı, belli saatlerinde ise ayakta durarak çalışmayı tercih etmelisiniz. Bütün gün ayakta çalışmak size ekstra fayda sağlamaz, hatta yorgunluk ve ağrılara yol açar.

“Bilgisayar başında çalışıyorum, nasıl ayakta duracağım?” diyenler için, “standing desk” yani ayakta çalışma masası tasarlanmıştır. Normal bir masadan hiçbir farkı olmayan bu masaların yalnızca ayakları daha uzundur ve ayakta durduğunuzda bilgisayarınızı ve mouse’unuzu hiç zorlanmadan kullanmanıza olanak tanır.

Ayakta çalışmak sırt ağrılarınızı azaltır, bacak damarlarınızdaki kanın pıhtılaşmasını engeller, enerji seviyenizi yükseltir. Ayakta çalışma masanız olmasa da 30 dakikada bir ayağa kalkarak benzer bir etkiyi sağlayabilirsiniz.

Oturarak Çalışanlar İçin Öneriler

Eğer oturarak çalışıyorsanız ergonomik bir çalışma koltuğunuzun olması şart. 30 dakikada bir ayağa kalkmalı, çay-kahve alma bahanesiyle mutfağa ve ofis dışına yürüyüşler yapmalı, mola sürelerinizi arkadaşlarınızla konuşurken ayakta geçirmelisiniz. Masa başında çalışıyorsanız ve iş yoğunluğunuz yüzünden yerinizden kalkmak sizin için pek mümkün değilse, otururken yapabileceğiniz küçük boyun, kol ve bacak egzersizleri yapabilirsiniz. Kan akışınızı hızlandırarak ve esneme hareketleri yaparak, oturarak geçirdiğiniz süreyi en az hasarla bitirebilirsiniz.

Otururken ayaklarınız ve dizleriniz aynı hizada olmalıdır ve ayaklarınız yere tam basmalıdır. Eğer bilgisayar kullanıyorsanız monitörünüz göz hizanızda olmalıdır; daha aşağıda durursa bu kambur durmanıza, daha yukarıda durursa da boynunuzun ağrımasına neden olur. Kullandığınız mouse da sizden çok uzakta durmamalıdır. Karpal tünel sendromu denen ve uzun süre mouse ve klavye kullanan kişilerde sıklıkla ortaya çıkan el bileği ağrılarına yakalanmamak için de, ergonomik bir mouse ve bilek destekli bir klavye kullanmalısınız.

Hareketli bir yaşam tarzı, her gün spor salonunda ter dökmek anlamına gelmemektedir. 30 dakikadan fazla aynı pozisyonda durmayarak, gün içinde sürekli hareket edip aktif olarak hayat kalitenizi artırabilir, obezite, kanser, kalp krizi gibi hastalıkların önüne geçebilirsiniz.

Bu yazılar da ilginizi çekebilir:
Modern Çağın Hastalığı: Obezite
Obezitenin Sağlığımız Üzerindeki Etkileri
Fazla Kilolardan Kurtulmak İçin Sadece Diyet Yeterli Mi?

Post Views: 921

Yorum Yap
0 Yorum yapan