Bisiklet Gezilerim: Meram – Altınapa Barajı Güzergahı

Bisiklet Gezilerim: Meram – Altınapa Barajı Güzergahı

Ağaçlarıyla, bağlarıyla, deresiyle, Vadî Meram olarak adlandırılan vadisi ile Konya′nın en güzel bölgelerindendir.

Şehrin kenarında bulunan Meram ilçesine bağlı meram bağları, Konyalının rahat bir nefes aldığı, dinlendiği, benim hep ilgimi çeken bir bölge olmuştur. Kafeleri, çayhaneleri, yemekhaneleri ile güzel vakit geçirilecek bir bölge.

Ancak Meram bağlarının çevresi daha çok ilgimi çekmiştir. İnsanların çok fazla uğramadığı, gezmek isteyenlerin, arayan insanların buldukları güzel doğal ortamlar bulunmakta. Meramı, meram bağlarının olduğu dağlık tarafa doğru, manzarası güzel, eski ağaçlarla dolu bu bölgeyi, hava almak, vakit geçirmek için bisikletimle arada sırada gezerim.

Bu yazımda meram bağlarının arka tarafları olan, meram dere mahallesinden başlayıp Altınapa barajına doğru uzanan vadideki bisiklet gezimden bahsediyor olacağım.

Meram dere mahallesinden itibaren Altınapa barajı boyunca, içerisinden akmakta olan dere eşliğinde, güzel manzarasıyla bu vadi boyunca bisiklet sürmek bana hep keyif vermiştir. Defalarca gittim, ara ara giderim. Mahalle içerisinde, deresinden ayrı olarak gezilebilecek birçok konum bulunmakta.

Bunlardan birisi de kızlar kayası olarak adlandırılan, peri bacalarını andıran kayalık yapılar. Ayrıca bölge sakinlerinden birisinin dediğine göre, hemen yanından geçmekte olan yolun yapımı esnasında bu kayalardan önemli bir parçası yıkılmış.

Kızlar kayası efsanesi de bulunmakta, internette araştırırsanız kolayca bulabilirsiniz.

Mahalle içerisinde park, bahçe gibi birçok tesis bulunmakta. Vadi boyunca Altınapa barajı istikametinde ilerlerken derenin eşliğinde birçok güzel manzaraya rastlayabilirsiniz. Yıl boyunca mevsim geçişleri ile birlikte farklı bir görünüme bürünüyor buralar. İlkbahar ve yaz zamanlarında yemyeşil iken sonbahar da sararan bitki örtüsüyle, havasıyla insanın dikkatini fazlasıyla çekiyor.

Dağdan gelen doğal kaynak suyuna ilgi epey fazla. Kaynak suyunun aktığı çeşme etrafında araba genellikle olur. Zaman zaman kuyruk olur, damacanalar dolarken şehir merkezinden gelen birçok insan burada oturur birbiriyle sohbet eder.

Vadi boyunca ilerledikçe dere balığı yiyebileceğiniz lokantaya rastlarsınız. Lokantanın az ötesinde belediyeye ait tesisler de bulunmakta. Asfalt yol bu tesislerden itibaren toprak, inişli çıkışlı vadi yoluna dönüşüyor. Asıl eğlence buradan itibaren başlıyor.

Vadi boyunca birçok yerde kaya tırmanışına elverişli ortamlar ve hatta bazı bölgelerde kanyon tarzında, dar geçitler bulunmakta. Derenin geçtiği, yeşilliğin içindeki bu manzara eşliğinde birçok yerde kafanızı dinleyebilir, piknik yapılabilir, güzel vakit geçirilebilirsiniz.

Vadinin içerisinde ayrıca köy ve tarlalar bulunmakta. İnsanlar burada arıcılık yapabilmekte. Bal isteyen buralara uğrayabilir.

Yaklaşık 17 kilometre uzunluğunda olan Meram Vadisi Tavusbaba türbesinin olduğu taraflardan itibaren başlar, Altınapa barajı ile sonlanır. Meram vadisine akan derenin suyu Altınapa barajında toplandığı için yılın bazı zamanları genellikle 3 kere su verilir. Bu yüzden derenin su seviyesi yılın bazı vakitleri coşkulu, bazı zamanları az ve bazı zamanlarda neredeyse hiç akmayacak haldedir. Su, dağlardan gelen borular aracılığıyla aktarılabildiğinden dolayı vadinin başlarında su olup, baraja yakınlaştıkça suyun olmadığı kısımlar mevcuttur. Vadinin sonu baraj kapaklarının olduğu kısımdır. Buradan Beyşehir yoluna çıkılır.

Yorum Yap
0 Yorum yapan