Bırakın Kendi Yesin: Blw Yöntemi İle Beslenme

Bırakın Kendi Yesin: Blw Yöntemi İle Beslenme


Bebeğinizin iştahının açılması ve kilo alması için elbette birçok yöntemi deneyebilirsiniz.Ancak BLW yöntemi ile beslenme bu yöntemlerden biri olmayıp bebeklerin ek gıdaya geçiş sürecini kolaylaştıran bir yöntemdir. BLW’nin İngilizce açılımı Baby Led Weaning olup bebek liderliğinde ek gıdaya geçiş anlamına gelmektedir.

BLW nedir,BLW yöntemi nasıl uygulanır sorularınıza detaylarıyla cevap vermeden önce yöntemin uygulanabilmesi için ilk ve en önemli kuralı belirtmeliyiz: Bebek 6. Ayını doldurmuş olmalı ve destek alarak da olsa dik oturma kabiliyetini kazanmış olmalıdır.

BLW Yöntemi Nedir?

Biz yetişkinler ilk defa yiyeceğimiz bir yemeği önce çatal, kaşık veya bıçak ile sertlik kontrolünden geçirir, ağzımıza götürmeden önce kokusuna bakarız. Daha sonra ağzımızda dolaştırarak tadını anlamaya çalışırız. Bu durum bebeklerde de aynıdır. Minnaklar önce elleriyle yemeğin büyüklüğünü, küçüklüğünü, kayganlığını ve yumuşaklığını anlamak ister ve kendi kontrolleriyle ağzına almak isterler. Yöntem tam da bu nokta da devreye giriyor.

Bebeklerin soluk borusuna yemek kaçtığında geri itme refleksi çok gelişmiştir. Böyle bir durumda öğürerek ya da öksürerek tepki verirler. Dolayısıyla yöntem bebeği gözetmek koşuluyla güvenle uygulanabilir. Bebeğin öksürmemesi ya da tepki vermemesi durumunda ise müdahale gerekli olur.

BLW yöntemini uygulamaya karar verdiniz ve BLW yöntemi nasıl uygulanır sorusu gündeme geldiyse ilk bilmeniz gereken yöntemin özellikleridir. Yöntemin en belirgin özelliklerinden biri,  geleneksel beslenmedeki püre ve lapa türü yiyeceklere tamamen karşı olmasıdır. Bunun sebebi çiğnemeyi öğrenmeden besinleri direkt olarak yutan bebeklerin ilerleyen dönemlerde pütürlü gıdalara direnç göstermesidir.

BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?

Elbette kendi yediğiniz gıdaları direkt bebeğin önüne koymanızdan bahsetmiyoruz. Bebeğe yemek kültürünü erken dönemlerden itibaren aşılayan BLW yöntemi ile beslenme,bebeğe verilecek katı gıdaların mevsimine ve bebeğin dönemine uygun seçilmesini gerektirir. Blw yönteminde yapmanız gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Bebeğinizi dik bir şekilde sandalyesine veya kucağınıza oturtun ve güvenliğini sağlayın.
  • Bebeğinizin ellerinin temizliğinden, yemeğin çok yumuşak ya da çok sert olmadığından emin olun.
  • Bebeğin yemekleri saçlarına ve üzerine sürmesi ihtimali olduğundan mama önlüğü ve şapka kullanın.
  • Bebeğinizin bu şekilde beslenmeye alışması için çok fazla aç olmamasına dikkat edin.Çünkü başlarda çok yemeyip yiyeceği inceleyebilir.
  • Siz yemeğe oturduğunuz da bebeğinizi de aynı zamanda yemek masasının başına oturtun. Böylece dökmeden yeme alışkanlığını daha kısa sürede kazanır.
  • Bebeğinize taze sıkılmış meyve suyunu fincana doldurarak verin. İlk alıştırmalarda tümünü üstüne dökmesini normal karşılayın.
  • Yoğurt,çorba suyu gibi yiyecekleri ekmeğe batırarak önüne koyun.
  • Alışma aşamasında; üstü kirlenebilir, yiyecekler etrafa saçılabilir, etraf dağılabilir. Sabırlı olun. Yönteme alıştıkça düşürme, yere dökme ve kirletme eğilimleri azalacaktır.
  • Bebeğinizin erişebileceği yerlerde kuru meyve, ev yapımı bisküvi gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Ancak sadece sizin gözetiminizde yemesini sağlayın.Aksi halde bu gıdaları tüketerek ana yemekleri yiyemeyecektir.

3 gün kuralı bu yöntemde önemli bir detaydır. Bebeğin bir gıdaya tepki göstermesi bazen 72 saat yani 3 günü bulabileceği için 3 gün boyunca aynı gıdayı vererek bebeğin bu gıdayı güvenle tüketip tüketmediğini gözlemlemesiniz.

4 ya da 5 aylıkken püre, muhallebi ya da meyve sularıyla ek gıdaya başlanan bebeklerde 6 aylık olunca ilk defa ek gıdaya başlıyor gibi BLW yöntemi ile devam edebilirsiniz.

Yöntemde buharda pişmiş havuç, brokoli ve tatlı patates, ile küçük sebze ve meyveler verilebilir. İçi çekirdekli olan meyveler, boyutu küçük olsa bile verilmemelidir.

BLW Yöntemi Faydaları Nelerdir?

Bebek önderliğinde ek gıdaya geçiş yöntemi yemek kültürünün oluşmasını sağlamaktan el göz koordinasyonunu sağlamaya kadar pek çok fayda sağlar. BLW yöntemi faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Çiğneme becerisi gelişir.
  • Bebeğin kendi başına yemek yemeğe alışması bir birey oluşunun alt yapısını hazırlar,özgüvenini geliştirir.
  • Dişlerini kullanma becerisi gelişir.
  • Pütürlü yiyeceklere hızla alışır.
  • Çene kasları güçlenir.
  • Bebeğiniz elinde haşlanmış bir brokoliyi yerken, ondan kendinize de yedirmesini isteyerek paylaşma duygusunu öğretmiş olursunuz.

Yöntemin bebekler için faydalı olduğu kadar ebeveynler için de faydalı sayılabilir.Çünkü bu yöntem sayesinde çocuğunuzun kendi kendine yemesinden mutluluk duyar ve  ödül, ceza, oyun, yalan gibi zararlı yöntemlerle yemek saatinin eziyete dönmesine engel olmuş olursunuz.

BLW yöntemi ile beslenme konusunda unutulmaması gereken, 1 yaşına kadar ana öğünün anne sütü veya formül mama olduğu ve çocuğun yiyeceklerle asla yalnız bırakılmaması gerektiğidir.

İlginizi çekebilir:
Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı?
Bebeklerde Gaz Problemi ve Gaza Neden Olan Gıdalar
Aylara Göre Bebek Beslenmesi

 

The post Bırakın Kendi Yesin: Blw Yöntemi İle Beslenme appeared first on hangisi en iyi?.

Yorum Yap
0 Yorum yapan