AWS Dersleri | AWS Nedir (Amazon Web Services)

AWS Dersleri | AWS Nedir (Amazon Web Services)

Merhaba arkadaşlar,
Mobilhanem.com üzerinden anlattığımız/yayınlandığımız derslerimize yeni bir yazı serisi, Amazon Web Servisleri’ne başlıyoruz. Bu dersimizde ise Amazon Web Servisleri yani AWS Nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız.

Amazon Web Servisleri (AWS), 2006 yılında kurulmuş olup, bulut bilişim ve depolama hizmetlerini sunan, 1 milyondan fazla müşterisi olan ve  Microsoft Azure ve Google Cloud Platform gibi IaaS, SaaS, PaaS and FaaS pazarında büyük rolü bir servis sağlayıcısıdır.

AWS Nedir ve Neden AWS Kullanmalıyım ?

AWS ‘nin hayatımızdaki kullanım gerekliliğini anlamak için bulut işletim hizmetlerinin yazılım geliştirme sürecinde sağladığı kolaylıklarını sıralayabiliriz. Günümüz dünyasında yazılımın sürekli bir şekilde, güvenli bir şekilde, esnek kapasiteli ve  hatasız hizmet vermesi, yazılımın kendi özellikleri kadar değerlidir. Bu nedenle şirketler veya kurumlar kendi ürünlerini geliştirmenin yanı sıra ürünün canlı bir şekilde varlığını da devam ettirmelidir. İnsanların kendi problemlerine daha iyi odaklanması ve daha az maliyet ile ürünlerini servis edebilmeleri için bulut işletim sistemleri gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Gelişen yazılım dünyası ile beraber bulut işletim sistemleri sadece sorumlu olmadığınız bir kaç makinayı kiralamaktan fazlasını içermektedir. Güvenlik, yetkilendirme, testler, veritabanı çeşitliliği ve ekstra özellikler ile beraber modern teknolojiyi takip etme imkanı vermesi bulut işletim sistemlerinin başlıca özelliklerindendir.

Özetlemek gerekirse, bulut bilişim hizmetlerinin kapsamını değiştiren ve geliştirerek, yazılım geliştiricilerin uygulamalarını geliştirmelerini kolaylaştırmak için sunucu hizmeti (EC2), veritabanı servisleri (DynamoDb, RDS), içerik dağıtımı (CloudFront) ve daha bir çok servisi sağlamaktadır. Bu servisleri kullanarak güvenilir, ölçeklenebilir ve esnek uygulamalar geliştirebilirsiniz.

Teknolojik alanlarda piyasa araştırmaları yapan Gartner şirketinin Haziran 2017[1]’de yaptığı araştırma sonuçlarına göre, AWS altyapı hizmeti sunan (IaaS) şirketler arasında ilk sırada yerini alıyor. Bu liderliğin temelinde AWS’in sağladığı servislerin çeşitliliği ve kalitesi bulunuyor.  

AWS Servislerini kullanarak birçok yükten kendinizi kurtarmış oluyorsunuz. Sunucuların güvenliği, internet ulaşımı, elektriği vs gibi etkenleri hiç düşünmeden, uygulamanızı geliştirmeye odaklanabilirsiniz. AWS kullanarak uygulamalarınızı kısa süre içerisinde ayağa kaldırabilirsiniz ve kullandığınız kadar ödeme (pay as you go) ile harcamalarınızı azaltabilirsiniz.

Peki Sunucular Nerede ?

Coğrafi olarak AWS servislerinin dağilimi anlatmadan önce iki kavramın tanımını yapmamız faydalı olacaktır:

  • Region: Tamamen birbirinden bağımsız ve izole olan sunucu tarlalarına verilen isimdir.
  • Availability Zone: Bir region içerisinde bulunan, birbirlerine yakın konumlandırılmış, küçük sunucu tarlalarına verilen isimdir. Bir region içerisinde birden fazla availability zone bulunabilir ve herbir zone harf ile adlandırılır. Örneğin Oregon region’unda us-west-2a, us-west-2b ve us-west-2c olmak üzere üç adet AZ (availability-zone) bulunmaktadır.

Yukardaki görsel, region ve availability zone arasındaki farkı anlamanıza yardım edecektir[2].

AWS toplamda dünya çapında 44 zone’da 16 farklı region’da hizmet vermektedir. Bu sayılar hızla artmaktadır. 14 yeni zone’da ve 5 yeni region’da yapılan planlamalar kendi sitelerinde paylaşılmıştır.

Başlıca AWS özellikleri

AWS ‘nin temel özelliklerini sıralamak gerekirse,

EC2:

Aws ile ilgili dökümanlarda sunucular “instance” ismi adlandırılmaktadır. Yabancı dökümanlara uyumlu olması ve kulak dolgunluğu olması için biz de aynı uyumu koruyabiliriz. AWS farklı amaçlara hizmet edebilen, farklı işletim sistemleri barındıran bilen esnek bir çok çeşit instance bulundurmaktadır. Bu durum AWS’nin günümüz mikro servis mimarilerine çok uyumlu olmasını sağlamaktadır.

IAM:

Güvenlik ve yetkilendirme servislerimizin en önemli iki kriteri diyebiliriz. Bir çok firma sistemlerinin güvenliğini ispatlamak adına farklı seviyelerdeki sertifikalara başvurmaktadır. Bu konuda AWS’nin sunduğu hizmetler yetkilendirme ve güvenlik sorunlarına kolay çözümler sunmaktadır.

S3:

İsmi “Simple Storage Service” den gelen S3 servisi, sınırsız data saklama imkanı sunmakta ve bu hizmetin karşığında çok az bir ücret talep etmektedir. Bir çok güvenli verinizi yedeklemek veya saklamak için S3 kullanımı büyük kolaylık sağlamaktadır.

LoadBalancers:

Yukarda bahsedildiği gibi esnek bir altyapı hazırlamak yazılım mimarisi için kaçınılmaz gereksinimlerdir. AWS Loadbalancer hizmeti ile çalışan instance’larınıza eşit yoğunlukta çalışmasını sağlamakta ve ekstra özellikleri ile bir çok açıdan kullanıcıyı rahatlatan çözüm sunmaktadır.

Cloudwatch

AWS nin neredeyse bütün servislerinin log yönetildiği, servislerin çalışırken ürettiği metriklerin izlenebildiği ve kritik olayların kullanıcıya iletilmesi için yaratılan alarmların yönetildiği yer cloudwatch servisidir. Bu servis, bir çok sorunun öncedne görülmesi ve servislerin takip edilmesi açısından çok kritik bir önem sağlamaktadır.

Veri tabanları:

Veri tabanları kullanım amaçlarına göre çeşitlilik sağlamakta, kullanım alanlarına göre bir çok artı ve eksi sunmaktadır. AWS bu konuda kullanıcısına bir çok çeşitilik sunmaktadır.

Bunlardan başlıcaları,

  • Dynamo
  • RDS,Aurora(mysql)
  • Elastic Cache
  • Elasticsearch

CDN and Security:

CDN, “content delivery network”, http paketlerinin cevap sürelerinin istemcilere ulaşma  sürelerini kısaltmak adına üretilmiş bir çözümdür. AWS tarafından, cloudfront servisi ile dünyanın 100 e yakın yerinde bulunan uçlar sayesinde(edge) ürünlere gelen istemciler hızlıca sisteme ulaşabilmekte ve sunucunun kısa sürede istemcileri cevaplaması sağlanmaktadır.

DDOS ataklar, büyük servislerin en büyük tehtidi konumundadır. AWS bu tehdidi önlemek adına en güzel çözümü cloudfront ve loadbalancer ile gelen ekstra güvenlik servisleri ile sağlamaktadır. Ayrıca, kendi içinde bulunan uzman DDOS takımı AWS servislerini bir çok tehditten korumaktadır.

AWS VPC:

AWS “virtual private cloud” hizmeti ile beraber cloud computing ile gelen sanal ortak kullanım alanları arasındaki görünmez duvarı oluşturmaktadır. Böylelikle, subnet ve security grouplar sayesinde tasarım güvenliği beklenen seviyelere çıkartılabiliniyor.

AWS Route 53 ve Api Gateway Servisleri:

Route 53, aws tarafından sunulan bir dns sağlayıcı servisidir. AWS’nin diğer servisleri ile hızlı entegrasyonu ve kişisel özellikleri sayesinde bulut üzerinde çalışan bir çok servise dns sağlama imkanı vermektedir.

Api gateway ise servisler tarafından sağlanan hizmetlerin hızlı ve güvenli bir şekilde yaratılmasını, yayınlanmasını ve sürdürebilirliğini sağlamaktadır. Bir çok temel ihtiyaçların AWS api gateway tarafından sağlanması yazılımcının bulut üzerinde çalışan uygulamalarını geliştirmelerinde fazlasıyla yardımcı olmaktadır.

AWS Lambda:

Aws’nin en çok takip edilen, sık kullanılan ve süprizler ile dolu servislerinden biridir Lambda servisi. Sunucusuz, esnek ve güvenilir mikro servisler ile sağlanan sistemler için oldukça ideal olan lambda servisi bir çok farklı özellik barındırmaktadır.

AWS SQS, Kinesis ve Firehose:

SQS ve Kinesis kendilerine özgü özellikleri ile beraber kullanıcılara sunulan stream’lerdir. Bir çok farklı tasarımda aktif olarak kullanılabilir olmaları varlıklarının önemini arttırmaktadır.

Firehose ise AWS nin S3 servisi için tasarlanmış bir servistir. S3’e hızlı data aktarımı için kullanışlıdır.

AWS Dersleri yazı serimizin ilk dersi olan bu yazıda AWS Nedir? Sorusuna cevap vermeye çalıştık. Yukarıda kısa kısa anlatılan servislerin hepsini yazı dizisinin devamında anlatmayı hedeflemekteyim. Umarım sizi bir sonraki dersleri okumaya motive etmiştir. Bir sonraki dersimiz AWS’de nasıl hesap açılır ve servisleri ücretsiz kullanım şartlarını paylaşacağız.

AWS Nedir dersimiz hakkında sorularınızı konu altından ve ya SoruCevap sitemizden sorabilirsiniz.

Tüm AWS Dersleri için tıklayınız.

Referanslar:

  1. https://www.gartner.com/doc/reprints?id=1-2G45TQU&ct=150519&st=sb
  2. https://aws.amazon.com/

8

Yorum Yap
0 Yorum yapan