Windows işletim sistemleri, ilk olarak 20 kasım 1985 yılında satışa sunulmuştur ve bu güne kadar oldukça gelişim göstererek, bu günlere kadar gelmiştir. Dünya genelinde %90 gibi yüksek bir orana sahip olan işletim sisteminin en büyük rakibi Mac Os’tur. İşletim sistemlerinin gelişimlerine göz atalım.
1995 Windows 95
Windows 3.11‘den sonra geliştirilen Windows 95 sürümü, Microsoft’un en o zamana kadar yakaladığı en büyük başarıya ulaştı.Başlat menüsü, Internet Explorer ve görev çubuğu ilk olarak bu sürümde sunulmuştu. 255 karakter dosya isimleri ve dahili Internet Explorer’in yanı sıra Masaüstünün işlevsellik kazanması, Başlat düğmesi gibi son kulanıcıya hitab eden özellikler de içermesi kullanıcılar tarafından oldukça ilgi görmüştü. Bazı yönleriyle Windows NT’ye ve OS/2‘ye benzemekteydi.
1998 Windows 98
25 Haziran 1998 tarihinde yayınlanan bu sürüm, dönemin en başarılı işletim sistemlerinden biriydi. Bu sürüm ile Çoklu ortam , internet hizmetleri , Usb, kızılötesi desteği, Outlook Express gibi birçok sistem hayatımıza girdi. Günümüzde hala bu işletim sistemini kullanan kullanıcılar vardır. Son güncelleme ile Second Edition sürümü kullanıcılara sunulmuş ve birçok hata giderilmiştir.
2001 Windows XP
Günümüzde kullandığımız Windows sürümlerinin altyapısını oluşturan Windows XP efsane sürümlerden biridir. Genişletilmiş resmi desteği yakın zamanda bitmiştir (8 nisan 2014). Xp adı Experience ( deneyim) kelimesinden gelmektedir. 2002 SP1 , 2004 SP2 ve 2008 SP3 güncellemeleri ile birçok yenilikler sunulmuştur. En yüksek kullanım oranlarına sahip işletim sistemlerinden biridir. Günümüzde yayınlanan son versiyonlar dahi bu sistemin kullanılma sayısına düşürmeye yetmemiştir. Windows’un en popüler işletim sistemi desek yanlış olmaz heralde.
2006 Windows Vista
Windows Vista, 2006 yılında longhorn kod adıyla piyasaya sürüldü. Windows’un en fazla şikayet alan ürünlerinden biridir. Vista’nın en belirgin özellikleri, güncellenmiş grafiksel kullanıcı arabirimi ve Windows Aero adlı görsel tema başta olmak üzere, değiştirilmiş arama özellikleri, Windows DVD Maker gibi yeni çoklu ortam oluşturma araçları ve yeniden tasarlanmış ağ, ses, yazdırma ve görüntüleme konusunda yapılan birçok yeniliklerdir. Virüslere karşı güvenlik zaafiyeti ve bellek kullanım oranlarının oldukça yüksek olmasından dolayı beklenen ilgiyi görmemiştir. Microsoft yetkililerinin, Vista hakkında hatalar yaptıklarını kabul ettiklerini de birçok açıklamalarında görebiliyoruz.
2009 Windows 7
Windows 7, 22 Ekim 2009 tarihinde Vienna kod adı ile satışa sunuldu. Starter , Home Basic , Home Premium, Professional, Ultimate olmak üzere 5 farklı sürümü vardır. Windows XP’den sonra yayınlanan en başarılı sürümlerden biri olmuş ve dünya genelinde önemli bir kullanım sayısına ulaşmıştır. Vista işletim sisteminin görsel özelliklerini, Xp’nin hızıyla buluşturan Microsoft, kullanıcıları bu sürüm ile memnun etmeyi başardı. Günümüzde hala en çok kullanılan işletim sistemidir.
2012 Windows 8
Sıra geldi hayal kırıklığı işletim sistemi Windows 8’e. 26 Ekim 2012 tarihinde piyasaya çıkarılan Windows 8’de, e-postalar sosyal hesaplar vb. eşitlenebilmekte ve o kullanıcı hesabıyla oturum açılmaktadır. Başlat menüsü yerine başlangıç menüsü yer almıştır ve bu durum kullanıcılar tarafından büyük tepki çekmişti. Windows 8’de çekirdek çökmesini belirtmek için eski sürümlerden farklı olarak artık üzgün surat ve BSOD ekranı vardır. Güvenlik yazılımı olarak Windows Deferder(yeni adıyla) sunulmuştur
Teknik olarak bakıldığında kullanıcılar’a oldukça zengin bir içerik sunmaya çalışılmıştır fakat bunların tamamı hayal kırıklığına dönüşmüştür. Windows gelen tepkiler üzerine 2013 tarihinde Windows 8.1 önizleme sürümünü yayınladı fakat bu sürüm bile Windows 8‘i kurtarmaya yetmedi. Kullanıcılar tarafından en az beğenilen ve kullanılan işletim sistemi olarak tarihe geçti.
2015 Windows 10
Windows 10, 29 Temmuz 2010 tarihinde Threshold kod adıyla piyasaya çıkmıştır. Home Single Language , Pro, Enterprice , Education sürümleri vardır. Linux işletim sistemlerinde gördüğümüz, birden fazla masaüstü yaratma özelliği Windows 10Wun en önemli özelliklerinden biridir. Kullanıcıların taleplerine göre ZIP ve RAR dosyalarının otomatik olarak açılma özelliğide eklenmiştir. Microsoft , internet Explorer’ı bu sürüm ile yenilemiş ve Edge adını almıştır. Bunların yanında birçok yenilik eklenen sistem, kullanıcılar tarafından tam not almayı başardı. 2016 yılında Redstone sürümü ile güncellenmesi bekleniyor.
Peki sizin en sevdiğiniz işletim sistemi hangisi ?