Semantik SEO Nedir? LSI Tekniği Kullanımı

Semantik SEO Nedir? LSI Tekniği Kullanımı

Semantik SEO olarak bilinen, türkçe anlamı Gizli Anlamsal İndexleme olan LSI tekniği (Latent Semantik İndexing), doğru kullanıldığında sitenizin organik trafiğini oldukça yükselten ve google sıralamada yükselmenizi sağlayan en etkili SEO yöntemlerinden biridir.

LSI tekniğini anlamak günümüzde içeriklerini internet ortamında paylaşarak takip edilmek ve kullanıcı kitlesi oluşturmak isteyen yada dijital pazarlamaya ilgi duyan SEO uzmanları için bir gerekliliktir.

Artık iyi meta açıklama ve başlık oluşturmak, reklam yapmak ve ufak bazı anahtar kelime stratejileri oluşturmayı öğrenmek günümüzde yeterli değil.

Google′ın sürekli gelişen algoritmalarına ayak uydurmak ve SEO stratejilerimizi bu yönde geliştirmemiz gerekir. LSI tekniğini anlamak bu sürecin göz ardı edilemez önemli basamaklarından biri.

Kullanıcı deneyimini SEO stratejinizin merkezine koymalı ve içerikleriniz için yaptığınız anahtar kelime araştırmanızda, aratılma potansiyeli olan eş anlamlı ve benzer anahtar kelimeleri de bu araştırmanıza dahil etmeniz gerekir.

Latent Semantic İndexing Nedir? Neden Kullanılır?

Gizli anlamsal indexleme, arama motorları tarafından bir web sayfanın içeriğinde kullanılan birbirleriyle aynı anlama gelen kelimeleri ve bu kelimeler arasındaki bağlantıları derinlemesine inceleyerek, içeriğin anlaşılmasına ve arama yapan kişilerin sorgularının tamamını ele alarak niyetini anlayıp, amaca göre karşılaştırma ve eşleştirme yaparak doğru içerikleri getirmesine yardımcı olan algoritmadır.

Özetle Semantik SEO, içeriğinizde kullandığınız kelimelere daha fazla anlam katma işlemidir. İçeriğinize daha fazla değer ve derinlik katmış oluyorsunuz.

Semantik SEO tekniğini kullanarak;

  • Anahtar kelime çeşitliliğini arttırarak sıralamalarda çıkma olasılıklarını arttırırsınız.
  • Uzun süre sıralamada yerinizi koruyabilirsiniz.

Aslında google, arama sorgularıyla sonuçları eşleştirmeye çalışırken bu konuda bize biraz ipucu veriyor. Yapmamız gereken google′ın vermiş olduğu bu ipuçlarına dikkat etmek ve daha alakalı içerik oluşturmak için faydalanmak.

Semantik SEO Kullanarak İçerik Nasıl Yazılır?

Semantik SEO bir kişinin bir şeyi neden aradığını ve içeriğin neyi anlattığını, hangi konularla alakalı olduğunu açıklayacak elemanların doğru yerleştirilmesi gibi derin konuları içerir.

İçerik oluşturmak için google′ın arama sonuç sayfasında (SERP) sunduğu fırsatları farketmekle bu yapıyı çözebilirsiniz.

Arama sonuç sayfasının alt kısmında ″ilgili aramalar″ bölümünde ve aratılmak istenen kelimenin yazımı sırasında devamını otomatik tamamlayan ilgili kelimeleri belirtmesi fırsatlardan biridir.

Kendinize sorun. Kullanıcı ilgilendiği konu hakkında google′a birkaç kelime girdi ve arattı. SERP′te içeriğinizi buldu ve girdi. Ziyaretçi, içeriğinizdeki bilgileri okurken kafasında ek ne gibi sorular belirecek. Bu oluşabilecek ek soruların cevabı içeriğinizde mevcut mu?

İçeriğiniz ile kullanıcı kendi sorununu çözdüğünüzde yaşayabileceği olası başka sorunları nasıl çözersiniz?

Google algoritması bu örnekte olduğu gibi, ziyaretçide oluşabilecek ek soruları da tahmin etmeye çalışıyor. Bu sebeple, google gibi düşünmeye çalışmanız ne yapmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacak.

Google, arama yapanları aradıklarını tam olarak bulacakları sayfalara yönlendirmeyi sever. Kullanıcı deneyimine göre teknolojiyi kullanır ve sürekli kendini geliştirir. Kullanıcıyı düşünün ve buna göre hareket edin.

LSI için Google′dan Eş Anlamlı Kelimeler Nasıl Elde Edilir?

Google′da ″google sıralama kriterleri″ kelimesini arayarak başlayalım.

Google arama sonuç sayfasında ″İlgili aramalar″ bölümüne baktığımızda neler görüyoruz?

İçerik oluşturmakta kullanabileceğiniz birkaç fikir görebiliyoruz.

Google′da ″google sıralama kriterleri″ konusunu merak eden kullanıcılar, aradıkları konu hakkında daha fazla bilgi edinebilmek için ayrıca, SEO sıralama faktörleri, Google sıralama faktörleri, Google arama sonuçları sıralaması gibi benzer terimleri de aratabiliyorlar.

Bu konu ile alakalı daha fazla eş anlamlı kelimeleri bulmak istiyorsanız bu anahtar kelimelerden her birini teker teker aratarak yada direkt üstüne tıklayarak açılan sayfadan ″ilgili aramalar″ bölümüne göz atarsınız. Bu döngüyü olabildiği kadar sürdürerek bir sürü semantik kelime elde edersiniz.

Mesela, alakalı kelimeler arasından ″SEO sıralama Faktörleri″ kelimesine tıklayınca açılan arama sonuç sayfasının ″ilgili aramalar″ bölümüne baktığımda, Google sıralama algoritması, SEO maddeleri, Web site SEO gibi konu ile daha fazla alakalı anahtar kelimelere ulaşabilmiş oldum.

Rakip İçerikleri İnceleyerek Semantik Kelimeler Bulun

Hangi konuda içerik oluşturmak istiyorsanız o konu ile alakalı insanların arayabileceği aklınıza gelen ilk kelimeler ile google′da arama yapın. Google size en alakalı ve işinize en çok yarayacak sayfaları baştan sona listeleyecektir.

Hazırlayacağınız konu hakkında insanlar neleri merak ediyorlar? Bu konu ile alakalı forum sitelerinde neler sormuşlar, nelerden bahsetmişler? Bu konu hakkında blog siteleri veya vikipedia gibi siteler neler paylaşmış?

Bütün bu kaynaklar doğal olarak sizin rakibiniz oluyor. Onlar daha önceden anahtar kelime analizi yapmışlar ve içeriklerini bu doğrultuda hazırlayarak google′da üst sıralara çıkmışlar. Biz de onlardan ders çıkaracağız. Google′ın önerdiği bu içeriklerde aratılma potansiyeli olan anahtar kelimeleri ve eş anlamlı semantik kelimeleri bulacağız.

Rakip içeriklerde anahtar kelime bulmak için;

  • İçerikte kullanılan h1, h2, h3 başlıklarını inceleyin.
  • Sayfanın kaynak kodlarını açın. (F12 tuşuna basın yada farenin sağ tuşuna basarak ″İncele″, ″Ögeyi Denetle″ seçeneğine tıklayın)
  • Link ve resim etiketi başta olmak üzere multimedya etiketlerin ″alt″, ″title″ gibi özelliklerini kontrol edin. SEO uyumlu içerik oluşturmak için etiketlere girilen açıklamalar önemlidir. Bu yüzden bu özelliklere konu ile alakalı açıklama ve anahtar kelimeler eklenir.
  • Multimedya elemanların isimlerine dikkat edin. (örnek: seo-uyumlu-makale-nedir.png)

Aşağıdaki örnekte göreceğiniz gibi lsi tekniği diye google′da aratma yaptığımda aradığımı daha kolay bulmam için google bana aradığım sorguyla alakalı en alakalı içeriği, diğer sayfalara kıyasla daha önde olacak şekilde vurgulayarak gösteriyor.

İçeriğin başlığına ve google′ın göstermiş olduğu içerikte geçen başlıca cümlelere dikkat edin. SEO Tekniği, LSI, Semantik SEO, Latent Semantic Indexing kelimelerini ilk bakışta farkedebiliriz.

Siz de içeriğinizin bu şekilde google arama sonuçlarında vurgulanmış şekilde gözükmesini istiyorsanız, içeriğinizde anlattığınız konu ile alakalı eş anlamlı kelimeleri kullanmalısınız.

Ayrıca sitenizin altyapısının Yapılandırılmış Veri İşaretlemesini desteklemesi de önemlidir. Daha çok Schema.org kullanımı olarak da adlandırılan bu yapı ile google, siteleri daha kolay anlayabilir ve arama sonuçlarında kullanıcıya daha uygun verileri gösterir.

Sonuç

Tüm bu varsayımları bir araya getirdiğinizde hazırlayacağınız içeriğinizi okuyacak ziyaretçilerinizin amacı hakkında bazı tahminlerde bulunabilir ve bu doğrultuda içeriğinizi derinleştirerek okuyucularınıza daha fazla fayda sağlayacak bilgilendirici ve değerli bir içerik için iskelet oluşturmuş olursunuz. Bu yapıdan yola çıkarak içeriğinizi daha kolay zengileştirebilirsiniz.

Böylece okurlarınız aratmak isteyecekleri yeni problemleri de sitenizde bulacak ve sitede kalma süresini arttıracaktır. Siteniz için hemen çıkma oranını düşürmek ve oturum süresini arttırmak, google gözünde çok değerlidir.

Bu süreç, sizin kullanıcı odaklı çalıştığınızı, kaliteli bilgi içeren bir site olduğunuzu google′a ispatlar. Google′da kullanıcı deneyimini arttıran bu çabanızı önemser ve sizi sıralamada yükseltir.

Akılda kalıcı ve dikkat çekici bir başlık oluşturun ve içeriklerinizi kullanıcılara faydalı kılın. Yazdığınız içeriğe değer katın.

Okurlarınızın içeriğinizi okurken karşılaşabileceği yeni sorunları, konu ile alakalı ilgilenebilecekleri diğer konuları düşünerek bunları da içeriğinize dahil edin. En azından bahsedin ki okurlarınıza yön verin.

Bu sizi uzunca bir süre diğer rakiplerinizden ayıracak. En alakalı cevap siz olun. Böylece Google′da sizi ödüllendirerek rakiplerinizden daha üst sıralara yükseltecektir.

Yorum Yap
0 Yorum yapan