Merhaba arkadaşlar,
Mobilhanem.com üzerinden anlattığımız/yayınladığımız derslerimize yeni bir yazı serisi, Kotlin Dersleri ile devam ediyoruz. Bu dersimizde ise Kotlin Nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız.
Kotlin Nedir ?
Kotlin JVM (Java Virtual Machine) üzerinde çalışan bir programlama dilidir. Ayrıca Javascript koduna da derlenebilir (fakat biz yazı serimizde javascripte derlenme konusuna değinmeyeceğiz). Kotlin yazılım dili 2011 yılında JetBrains firması tarafından geliştirilmeye başlandığı duyuruldu ve ilk stabil sürümünü (v1.0) 2016 yılında yayınladı. (JetBrain firması Intellij IDEA IDE’nin geliştiricisidir. Daha sonra Google ile birlikte Intellij IDEA tabanlı Android Studio‘yu geliştirdiler ve Android’in resmi geliştirici ide’si oldu. Hem android hemde java geliştiricileri için Eclipse ide’nin yerini Intellj IDEA ve Android Studio almaktadır.)
Kotlin yazılım dili Google I/O 2017 etkinliğinde Java ve C++ dan sonra Android’in 3. resmi geliştirici dili olarak duyurulmuştur. Bu duyurudan sonra Kotlin’in popülerliğinin artması kaçınılmazdır. Konu hakkında videoya buradan ulaşabilirsiniz.
Kotlin yazılım dilini öğrenerek hem Android uygulama geliştirebilir , hemde server-side uygulamaları geliştirebilirsiniz. Ama bunları geliştirebilmek için öncelikle Kotlin Yazılım dilinin temellerini öğrenmelisiniz.
Kotlin geliştirebilmek için öncelikle bilgisayarımıza JDK kurmamız gerekir. Ide olarak Intellij IDEA , Android Studio , Eclipse(JetBrains’in geliştirdiği kotlin plugini ile) ve ya ide kullanmayıp terminal ile Kotlin uygulamalar geliştirebiliriz.
Bizler mobilhanem.com ekibi olarak bu yazımızda söz verdiğimiz gibi Kotlin yazılım dilininin temellerini sizlere öğretmeye çalışacağız. Yazı serimizde ide olarak Intellij IDEA kullanarak devam edeceğiz ve hem JDK kurulumu hemde Intellij IDEA kurulumunu anlatıp , sonrasında aşağıdaki genel konu başlıklarını açarak ilerliyeceğiz.
- Kurulum
- Değişkenler
- Matematiksel İşlemler
- Karar Mekanizması (İf – Else İf – When)
- Döngüler
- Fonksiyonlar
- Kolleksiyonlar (Array, ArrayList, HashMap)
- Nesne Yönelimli Programla (Object Oriented Programming)
- Hata Ayıklama (Try -Catch)
- Multithreading
Yukarıdaki başlıkları alt başlıklara bölerek tek tek detaylıca anlatmaya çalışacağız.
Sonrasında Mobilhanem.com üzerinden anlattığımız Android Eğitimleri yazı serimizde ise Android ‘i hem Java , hemde Kotlin ile nasıl geliştirebileceğimizi öğreneceğiz.
Not: Kotlin Dersleri yazı serisi sadece Android geliştiricileri için değil, Kotlin programlama dilinin temellerini öğrenmek isteyen herkes içindir.
Tüm Kotlin Dersleri için tıklayınız.
78