Merhaba Arkadaşlar,
Mobilhanem.com üzerinden anlattığımız/yayınladığımız Kotlin dersleri yazı serimizin 2.si olan bu dersimizde JDK ve Intellij Idea kurulumundan bahsedeceğim.
Biz JDK kurulumu ve Intellij IDEA kurulumundan Temel Java Derslerimizde detaylı bir biçimde anlatmıştık . JDK ve Intellij IDEA kurulumu hem Java geliştirmek isteyen hemde Kotlin geliştirmek isteyenler için aynıdır. Dolayısıyla tekrar aynı şeyleri anlatmak yerine daha hızlı ilerlemek adına bu derslerin linkini paylaşacağım.
Arkadaşlar yukarıda paylaştığım linklerin ders başlıkları Temel Java Dersleri olsada dediğim gibi Kotlin içinde kurulumlar aynı olduğu için bu dersleri takip ederek JDK ve Intellij IDEA kurulumunu yapabilirsiniz. Kotlin derslerimizi Intellij IDEA üzerinde anlatacağız. İsteyenler Android Studio ve ya Eclipse ile de gerçekleştirebilirler.
Not: Eclipse ile Kotlin geliştirmesi yapmak için buradaki linkteki gibi plugin kurmanız gerekmektedir.
Bir önceki dersimde bahsettiğim gibi Kotlin’de aynı Java gibi JVM (Java Virtual Machine) üzerinde çalışmaktadır. Böylelikle bir kere yaz her yerde çalıştır mantığı Kotlin içinde geçerlidir. Herhangi bir java veya kotlin uygulamasını çalıştırabilmek için bilgisayarımıza JRE yüklememiz gerekmektedir. JRE içinde JVM’i bulundurmaktadır .
Peki madem java ve kotlin uygulamalarını çalıştırmak için JRE yetiyor neden JDK’ya gerek var derseniz, JDK developerler için gerekmektedir. Yazdığımız kodları compile edip JVM’in anlayacağı byte kodlarına çevirmek ve yazdığımız kodları debug edebilmemizi sağlayan ekstra özellikler JDK ile bizlere sunulmaktadır.
İşin özeti Kotlin kodunu compile edip JVM üzerinden çalıştırmak için JDK yüklememiz, derlenmiş bir kodu bilgisayarımızda çalıştırmak için JRE yüklememiz yeterlidir. Zaten JDK yüklediğimiz zaman JRE’yi otomatik yüklemiş oluyoruz. Çünkü JDK içinde JRE’yi bulunduruyor.
Biz Kotlin kodumuzu yazdık ve Intellij IDEA üzerinden Run tuşuna bastık. Basitçe olacak işlemleri aşağıdaki gibi sıralayabilirim.
- Yazdığımız Kotlin kodu JVM’in anlayabileceği byte kodlara dönüştürüldü. (JDK Sayesinde)
- JVM bu byte kodları okuyup üzerinde çalıştığı makinanın anlayabileceği makina kodlarına çevirdi. (Dolayısıyla JVM hangi makinanın / işletim sisteminin üzerinde çalışırsa çalışsın onun anlayabileceği makina kodlarına çeviriyor. Dolayısıyla biz farklı makinalar için farklı kodlar yazmıyoruz. JVM bizim yerimize bu işlemi yapıyor ve o makinanın anlayacağı makina kodları üretiyor.)
- Üzerinde çalıştığımız makina bu kodları okuyup bizim yapmamızı istediğimiz işlemleri yapıyor yani uygulamamızı çalıştırıyor.
Ben JDK ve JVM konusunu en basit şekilde anlatmaya çalıştım. JDK ve JVM konusu aslında tek başına yazı serisi oluşturulacak kadar derin bir konudur. Ancak biz o kadar derine inmeyeceğiz.
Bir sonraki dersimizde Intellij IDEA üzerinde ilk programımızı yazacağız.
Tüm Kotlin Dersleri için tıklayınız.
10