Bir süredir düşünüyordunuz. Belki hayatınıza daha fazla mutsuz bir şekilde devam etmek istemediniz veya kaçıramayacağınız bir iş fırsatıyla karşılaştınız. Belki de sadece biraz dinlenmeye ihtiyacınız vardı. Nihayet kararınızı verdiniz ve işten ayrılıyorsunuz. Peki işten ayrılma kararı aldıktan sonra yapılacak en iyi şeyler nelerdir?
Bir yere, bir kişiye veya bir işe veda etmek her zaman mükemmel ilerleyen bir süreç olmayabiliyor. Konumuz iş olsa da duygularımız ile hareket etmediğimiz tek bir an bile yok. Bu yazıda, işin hukuki boyutlarını bir kenara bırakarak profesyonel ve etik anlamda işten ayrılma sürecini en acısız, moralinizi bozmadan – hatta keyifle-, geride iyi ilişkiler bırakarak yönetebilmeniz için sizlere bazı önerilerde bulunacağım.
Yöneticiniz ile görüşün ve dürüst olun
İşten ayrılma kararı aldığınızda bunu paylaşacağınız ilk kişi çalışma arkadaşlarınız değil, yöneticiniz olmalı. Yöneticiniz ile rahatça konuşabileceğiniz bir ortamda toplantı ayarlayın. Bu görüşme kesinlikle yüz yüze olmalı. Eğer yöneticiniz bir süre ofis dışında olacaksa en azından bir video görüşmesi ayarlamayı deneyin.
İşten ayrılma nedeniniz yöneticiniz bile olsa fevri davranıp pişman olacağınız davranışlar sergilememeye çalışın. Ayrılma sebebinizi duygusal açıklamalardan uzak durarak mantıklı bir çerçevede açıklamaya çalışın ve mümkün olduğunca dürüst, kibar olmaya çalışın. Her yönetici farklı bir karaktere sahip ve bu nedenle herkesin alacağı tepki de farklı olacaktır. Aldığınız tepki ne olursa olsun sakinliğinizi kaybetmeden işten çıkış zamanınızı belirlemeye yönelin ve buna mümkün olduğunca birlikte karar vermeye çalışın. Sorumlu olduğunuz projelerin durumuna göre yöneticiniz ile makul bir sürede anlaşmaya çalışmakta fayda var. Mutlaka ihbar süreniz boyunca çalışmak zorunda değilsiniz. Yöneticinizle anlaştığınız takdirde ihbar sürenizden önce işten ayrılabilirsiniz fakat yöneticiniz ihbar sürenizi kullanmanızı istiyorsa yapabileceğiniz pek bir şey yok. Hatta ihbar sürenizden daha uzun kalmanızı da isteyebilir. Bu durumda ise karar verecek olan sizsiniz. Yöneticinizle iyi bir ilişkiniz varsa ve aceleniz de yoksa olumlu yanıt verebilirsiniz. Mümkün olduğunca erken ayrılmak istiyorsanız yöneticiniz ile konuştuğunuz gün istifanızı yazılı bir şekilde ilgili bölüme iletmelisiniz.
Ekip arkadaşlarınız ile konuşun
Yöneticiniz ile görüştükten sonra kararınızı ekip arkadaşlarınız ile de paylaşmanız gerekir. Ayrılma nedeninizi detaylara girmeden, basitçe anlatın. Bu paylaşım esnasında ne yöneticinizi ne de çalışma arkadaşlarınızı kötüleyin. Eğer ekip arkadaşlarınız içinde kendinizi çok yakın hissettiğiniz ve içinizi dökmek istediğiniz birileri varsa bunu iş saati dışında ve diğer arkadaşlarınızın olmadığı bir yerde yapmanızı öneririm.
Sorumlu olduğunuz işleri bitirin
İşten ayrılma kararı verdikten sonraki süreç o iş yerinde geçireceğiniz belki de en tatlı zamanlar olacak. Zaten gidecekseniz ve uzunca bir süredir kafanıza taktığınız, nasıl çözeceğim diye stres yaptığınız işler son bulacak. Bu anların tadını çıkarmayın diyemem 🙂
Gelgelelim önünüzde tamamlamak veya aktarmak zorunda olduğunuz belirli işler olacak. İş yerine geldiğiniz her bir gün için maaş almaya devam ettiğinizi düşününce bu sorumluluklardan kaçmak için hiçbir sebep olmadığını görüyoruz. Sonuçta hayat devam ediyor ve iş yerinde önemli olan şey işlerin bitmesidir. Hem işleri tamamlayıp daha iyi hissetmek hem de geride karmaşık bir iş yığını bırakmamak ve iyi bir izlenim bırakarak gitmek için sorumlu olduğunuz işleri son güne kadar bitirmeye çalışın. Son gün diyorum, çünkü o gün yapılacak farklı şeyler olacak.
Son gününüzü iyi değerlendirin
Evinizde şirkete ait bir şeyler varsa getirin ve ilgili yerlere teslim edin. Ara sıra işe geç gitseniz bile son gün zamanında gitmeye çalışın. İş bilgisayarınızda varsa özel dosyalarınızı alın veya silin. Aynı şekilde masanızda da özel eşyalarınız olabilir. Bir şey unutmadığınıza emin olun.
İletişimde kalmak istediğiniz kişilerin e-posta adreslerini ve telefon numaralarını almaya çalışın. Kendi bilgilerinizi de bu kişilerle paylaşın. Herhangi bir organizasyon yapılmadıysa gün sonunda çalışma arkadaşlarınıza ve yöneticilerinize veda etmek için mutlaka zaman ayırın.
Ayrıldıktan sonra dinlenin
İşten ayrılma sürecini iyi geçirseniz bile zihinsel olarak kendinizi yorgun hissedeceksiniz. Ayrıldıktan sonra bir süre dinlenin ve zihninizi boşaltmaya çalışın. Hatta bu tip gelişmeler arkadaşlarla kutlama yapmak için çok iyi bahanelerdir, bunu bir düşünün derim 🙂
İşten ayrılırken hatırlamanız gereken tüm bu öneriler, işten ayrılma döneminizde sizi rahatlatacak ve bu dönemi daha keyifli geçirmenizi sağlayacak. İşten ayrılma süreciniz ne kadar iyi olursa geçmişte takılıp kalmayacağınız için yeni başlangıçlarınız da o kadar iyi olacaktır.
Kariyer Rehberi bölümündeki diğer yazılara buradan ulaşabilirsiniz.
0