ip adresi nedir ? ne işe yarar ? gibi ip adresi hakkında bütün bilgilere cevap vereceğimiz bir yazı ile karşınızdayız. Konuyu mümkün olduğunca anlaşılır bir biçimde ele almaya çalışacağız. İp adresi ( İnternet Protocol Address ) internet bağlantısı bulunan cihazların veri alışverişi yapabilmek için kullandıkları bir adrestir. Ağa bağlı olan her cihaza servis sağlayıcı tarafından bir ip adresi verilir ve cihazlar birbiriyle iletişimi bu adres üzerinden yapar.
Şuan yaygın olarak kullanılan internet protokolleri IPV4 32 bit boyuntunda olup 4 adet 8 bitlik sayılarla gösterilebilir.IPv6, 32 bitlik IPV4‘ün yetersiz kalmasıyla birlikte IETF tarafından geliştirilmiştir ve hala gelişim aşamasındadır. IPv6’da adres uzunluğunun 128-bit olmasının yanı sıra adresleme mimarisi ve adres yapısı oldukça değişmiştir.
Statik ve Dinamik ip adresleri nedir ?
Dinamik ip adresi genellikle Adsl veya çevirmeli bağlantılarda kullanır. Servis herhangi bir ip tahsis etmez o an sistemde boş bulunan bir ip adresi atanır. Dinamik ip adresleri bu yüzden sürekli olarak değişebilir.
Statik ip adresi servis sağlayıcı tarafından size özel bir ip adresinin atanmasıdır. Uzak bağlantı kurulan cihazlarda genellikle tercih edilir. Örneğin özel bir sunucu kullanıyorsanız bu sunucuya erişimde sürekli farklı ip adresi girmektense statik ip alarak aynı adres üzerinden bağlantı kurabilirsiniz.
Adsl veya çevirmeli bağlantılarınızda dış ip adresinizi arama motorlarına “ip adresim” yazarak bulabilirsiniz. Bağlantınızı kesip tekrar bağlanarak ip adresinizin statik mi yoksa dinamik mi olduğunu da anlayabilirsiniz.
Standart ip adresi yerel ağ bağlantıları için kullanılmaktadır. Geniş alan ağında bir cihazla bağlantı kurmak için NAT kullanmak zorundadırlar. NAT, Network Address Translation (Ağ Adresi Dönüştürme) TCP/IP ağındaki bir bilgisayarın yönlendirme cihazı ile başka bir ağa çıkarken adres uzayındaki bir IP ile yeniden haritalandırma yaparak IP paket başlığındaki ağ adres bilgisini değiştirme sürecidir.
Durumu daha net anlatmak adına bir örnek verebiliriz.
Ofisinizde güvenlik kamerası kullanıyorsunuz ve bu cihazı ağ üzerinden izlemek istiyorsunuz. İşlemi adım adım yapalım. Öncelikle kameramızı yerel ağımıza bağlamamız gerekiyor. Cihazımıza statik bir ip adresi vererek yerel ağımıza bağlanmasını sağlıyoruz. 2. aşamada servis sağlayıcımızdan aldığımız ip adresimize , yerel ağımızda bulunan kameramızı yönlendirmek için NAT yapıyoruz. İşlemi yapmak için kullanmış olduğunuz router veya modemlerde bu özelliği bulabilirsiniz. Gerekli yönlendirmeleri yaptıktan sonra servis sağlayıcımızın sağladığı dış ip’miz ile yerel ağımızda bulunan bir cihaza kolaylıkla erişebiliyoruz. İşlem şu şekilde gerçekleşir;
1- İç taraftan bir istemci dış taraftan bir web sunucusuna bağlanmak ister.
2- İlk paket yönlendiriciye geldiğinde, yönlendirici NAT tablosuna bakar.
3-Statik olarak eşleme yapılırsa, yönlendirici ilgili IP adresi ile çevirme işlemini yapar ve gerekli yere yönlendirir. Statik eşleme yapılmazsa, IP adresi havuzumuzdan boşta duran bir IP adresi ile eşleştirir. Bu durumda sadece geçerli olan bağlantı için tabloya bir eşleme kaydı girilir.
4- Web sunucu paketi alır ve dış taraftaki ilgili IP adresine cevap gönderir çünkü çevirim olmuştur ve web sunucusunun bizim iç taraftaki ağımızdan haberi yoktur.
5- Yönlendirici, tablosundaki iç taraf – dış taraf eşlemelerine bakar ve bu paketi iç taraftaki gerekli yere yönlendirir.
6- Bundan sonra bağlantı bitene kadar bu şekilde devam edecektir. Bittiğinde değişken (dynamic) NAT yapılmışsa bu kayıt bir dahaki bağlantıya kadar tablodan silinir.
İp hakkında verebileceğimiz bilgiler bu şekildedir. Konuyu mümkün olduğunca yüzeysel olarak ele almaya çalıştık. Konu hakkında sorularınızı yorum yaparak bizlere iletebilirsiniz. Sanal ve Fiziksel network bağlantıları hakkında diğer yazılarımıza sitemizde arama yaparak ulaşabilirsiniz.