Faizsiz ev alma sistemi her geçen gün daha oldukça araştırılıyor. Bu yazımızda sizler için bu sistemi araştırdık.Ülk
Faizsiz ev alma sistemi her geçen gün daha oldukça araştırılıyor. Bu yazımızda sizler için bu sistemi araştırdık.Ülkemiz vatandaşları, ev alma mevzusunda çoğu zaman bankaları tercih etmekteydi. Ortalama 25 yıl önce Türkiye yeni bir ev alma sistemiyle tanıştı. Bu sisteme faizsiz ev alma ya da el birliği adı verilmiştir. Genel olarak sistem faizsiz ev alma üstüne işlemektedir. Bu yönüyle bankalara gore oldukça cazip fırsatlar sunmaktadır. Yazımızın devamında bu sistemin detaylarından bahsedilecektir.
Faizsiz ev alma nedir ?
Türkiye %99′ u Müslüman olduğu söylenen bir ülkedir. Durum bu şekilde olunca, Müslümanlar faizli sistemlere hep mesafeli yaklaşmışlardır. Faiz İslam dininde haramdır. Kimse tadı olarak bu harama girmek istemez. Zorunlu kalındığında bile kimse bu günaha vicdanı rahat olarak giremez. Doğal olarak dini hassasiyeti var ise. Şimdi gelelim bu sistemin iyi mi işlediğine.
Faizsiz ev alma sistemi, gönüllü kişilerin bir araya gelmiş olarak sırayla ev aldıkları sistemdir. Bu sistemde hepimiz belli bir aidatı sisteme yatırıyor, sistemde biriken para, her ay bir üyeye veriliyor. Bu teslimat tüm üyeler evini alana kadar devam ediyor. Her üye sisteme girişinde komisyon tutarı ödemek zorunda. Sistemi kuranlar bu komisyon ücretlerinden harcamaları karşılıyorlar. Doğal olarak şirket oldukları için bir kazanç da elde ediyorlar.
Faizsiz ev sahibi olma yönteminde, her üye aylık aidatlar yatırır. Her üye girmiş olduğu gruba gore belirlenen miktardaki aidatı yatırır. Her ay havuzda toplanan bu para aslına bakarsak bir ev parasıdır. Kura usulü ya da sistemin öngördüğü bir tarihte tüm üyelerin ev parası ödenir. Bu sistemde değişik teslimat modelleri yer almıştır. Başka bir yazımızda faizsiz ev alma sisteminin teslimat koşulları ve teslimat çeşitleri hakkında ek olarak bahsedilecektir.
Faizsiz ev alma yöntemi ile evini teslim alan üye, kalan ödenti borçlarını tertipli şekilde ödemeye devam eder. Kalan borç bitinceye kadar, diğer üyeleri de korumak amaçlı satın alınan eve ipotek konur. Hani olur ya, borçlu borcunu ödemek istemez. İşte bu ipotek geride evini almamış ve sırasını bekleyen üyelerin haklarını güvence altına almış oluyor.
Faizsiz ev alma yöntemi avantaj sağlar mı ?
Dini boyutunu Diyanet İşleri Başkanlığı bilir. Diyanet’in fetvası gereğince faizsiz bir sistem olmasından dolayı kişi vicdanen kendini rahat hisseder. Bu dini kazanımı. Bir de ekonomik anlamda faiz ödemediği için maddi bir kazancı da olur. Hem de sosyolojik anlamda katkıları da bulunmaktadır. İnsanlar birbirleriyle yardımlaşarak beraberlik şuurları artmaktadır. İnsanların yardımlaşma, başkasına destek olma şeklinde insani duyguları gelişmektedir.
Bunların haricinde faizsiz ev sahibi olma yöntemi, kişiye mecburi tutum etmesini öğretir. Bireyler her ay kazançlarının bir kısmını bir kumbara vazifesi gören faizsiz ev alma yöntemi ile değerlendirerek birikim elde etmiş oluyorlar.
Bireyler bu tasarrufu kendilerince yapsalar, faizsiz ev alma yöntemine gore daha uzun sürede istenilen birikim gerçekleşir. Faizsiz ev alma yönteminde, kişi tek başına yapacağı birikimi %50 daha öne çekmiş olur. Mesela bir kişi her ay 1000 TL tutum sağlasa, 10 ayda 10 bin lira birikimi olur. Faizsiz ev yöntemi ile bu tasarrufu sağlasa 10 ay sonrasında sistem 20 bin ödeme yapmaktadır. Bu da kişiye %50 vakit kazandırmaktadır. Bu da oldukça iyi bir vakit dilimi. Fert 5 yılda yapacağı birikimi bu sistem yardımıyla 2,5 yılda gerçekleştirmiş olacaktır.
Faizsiz ev alma yöntemi, bir oldukça yönüyle kazanım sağladığından dolayı bu sistemi tercih edenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Umarız ülkemiz insanına daha büyük katkılar sağlar. Hem insanımızın hem de ülkemizin daha oldukça kazanmasını umut ediyoruz.
Bundan önceki yazımız olan Fuzul evim mutluluk zinciri midir? başlıklı makalemizde faizsiz ev alma hakkında bilgiler verilmektedir.