Angular Dersleri – Angular Nedir ?

Angular Dersleri – Angular Nedir ?

Merhaba Arkadaşlar,
Mobilhanem.com üzerinden anlattığımız/ yayınladığımız derslerimize yeni bir yazı serisi, Angular Dersleri ile devam ediyoruz. Bu dersimizde sizlere Angular Nedir sorusuna cevap vermeye çalışacağız. Bütün derslerimizde  javascript temelinizin olduğunu düşünerek hareket edeceğiz çünkü Angular kodunun çoğu Javascript kullanılarak yazılabilir.

Yazının yeni sürümü için tıklayınız.

Front-End Development Nedir?

Front-End Development web görsellerini ve etkileşimlerini güçlendiren yada başka bir deyişle yöneten bir programlama ve tasarım karışımıdır. Geçtiğimiz yıllarda, development terimi genellikle backend olarak anlamlandırılıyordu. Ancak şimdilerde ise back-end development ve front-end development terimlerinin hem uygulamada hemde anlamda ayrılmasına yönelik bir ihtiyaç doğmuştur. Şimdilerde web tasarımı dediğimiz zaman aslında Photoshop ve Firework benzeri işlerle uğraşan kişiler, front-end geliştirici dediğimiz zaman ise HTML ve CSS kodlayan, hatta ve hatta Javascript ve jQuery kodlayan kişilerden bahsediyoruz (jQuery’nin kendisinin de derlenmiş bir Javascript kütüphanesi olduğunu söylemekte fayda var).

Front-End Development neden bu kadar önem kazandı?

2014 yılının Kasım ayında açıklanan verilere göre Internet 680 milyon sayfa barındırmaktadır ve bundan dolayıdır ki Internet ortamında yarışmacı olarak var olabilmek için bellirli kriterler ön plana çıkar. Bunlar:

İlk İzlenim

Web sayfası front-end developer’ın yada front-end development’ın lansmanıdır. Kullanıcının web sitesi ile ilk etkileşimdir. Bu yüzden ilk izlenim gerçekten çok önemlidir. Ancak tahmin edebileceğiniz üzere alımlı bir tasarım tek başına yeterli değildir.

Hızlı ve Etkin İletişim

Tabi ki yukarıda da özet olarak belirttiğimiz gibi geçmiş yıllarda front-end development kavramı daha çok tasarım konsepti içerisinde sıkışmış durumdaydı. Ancak dünyada hızla artan web-bazlı uygulama ihtiyacı iyi tasarımdan daha çok hızlı ve etkin iletişimin önemini ortaya çıkardı. Geçmiş yıllarda iyi bir hıza sahip web sitesinde yada uygulamasında kullanıcılar 3 ila 5 sn arasında beklemekteydi. Ancak günümüz koşullarında bu süreler kabul edilebilir süreler değildir. Web browserların çok hızlı gerçekleşen gelişimi ve kullanıcıların front-end üzerinde yaptıkları işlem yükünün artması ise bir diğer önemli faktör olan etkin iletişimi ortaya çıkarmıştır. Bugünün koşullarında doğru fonksiyonaliteye sahip olan ve kullanıcı ile daha interaktif olan uygulamalar her zaman front-end development metrikleri içerisinde değerlendirilecektir ve uygulamalarımızı bir adım öteye taşıyacaktır.

Angular Nedir?

Angular javascript tabanlı açık kaynak kodlu yazılım geliştiricilerin web, mobil ve masaüstü ortamda kolay uygulama geliştirmelerini sağlayan bir platformdur. Ayrıca istemci tarafında çalışan yada daha açık bir ifade ile kullanıcıların görebildiği ve etkileşebildiği ortamlarda (web tarayıcılarında) çalışan bir framework olduğu için bir Front-End Development pratiğidir. İlk adıyla AngularJS olan platform şu anda “2+” diye sınıflanan sürümlerle Angular adını almaktadır. AngularJS ilk sürümünü Ekim 2010 yılında yayınlamıştır ve o zamandan günümüze Google ekibi tarafından geliştirilmeye devam edilmektedir. Angular 2 nin ilk stabil sürümü 14 Eylül 2016 tarihinde Google tarafından yayınlanmıştır ve Angular 2 tam anlamıyla AngularJS in baştan yazılmış halidir. Yayınlanmasının üzerinden çok az bir zaman geçmiş olmasına karşın angular.io sitesine girdiğimiz zaman karşımıza son sürüm olarak v5.2.8 çıkıyor. Angular Framework’ü mobilhanem.com ekibi olarak sizler için anlatırken Javascript temelinizin olduğu varsayımında bulunacağız. Bunun nedeni ise Angular kodunun neredeyse tamamı son Javascript ile yazılabilir olmasıdır. Angular Framework Javascript dilini kapsayan TypeScript ile yazılmıştır.

Dilerseniz Angular Dersleri yazı serimizde konularımızın neler olduğu ve hangi sıra ile gideceğimizi sizlerle paylaşalım:

  • Angular nedir? Front-End Development nedir
  • TypeScript Nedir ve Temel Özellikleri
  • Neden Angular?
  • Temel Angular Mimarisi
  • Geliştirme Ortamının kurulması (Node.js, npm vs. kurulumu)
  • Template ve Veri Bağlama
  • Formlar
  • Bootstrapping
  • Modüller
  • Dependency Injection
  • Servisler
  • HttpClient
  • Routing and Navigation
  • Örnek Uygulama Geliştirme

Bu yazımızda Angular Nedir sorusuna cevap vermeye çalıştık, ayrıca Front-End Development’ın öneminden bahsettik. Bir sonraki yazımızda “TypeScript Nedir ve Temel Özellikleri” konusu ile devam edeceğiz. Bir sonraki dersimizde görüşmek dileğiyle…

Konu hakkındaki görüş ve sorularınızı Konu altından ve ya Soru&Cevap sitemizden sorabilirsiniz.

Tüm Angular Derslerimiz için tıklayınız.

6

Yorum Yap
0 Yorum yapan