Merhaba Arkadaşlar,
Bu yazımda Android Uygulama Geliştirme‘ye başlamak isteyen arkadaşlara rehber olabilecek nitelikte bir yazı paylaşacağım.Android’in ne olduğunu aramızda bilmeyen yoktur. Android Google’ın geliştirdiği mobil cihazlar(artık mobil ve başka bir sürü akıllı cihazlar) üzerinde çalışan açık kaynak kodlu ücretsiz bir işletim sistemidir. Günümüzde en çok kullanılan mobil işletim sistemidir.
Geliştirilen uygulamalar ise Google Play üzerinden kullanıcılara ücretli ve ya ücretsiz olarak sunulmaktadır ve gerçekten çok güzel kazançlar elde edilmektedir. Bu sektörden güzel kazanç elde eden bir çok insanın hikayesini duymuş yada okumuş olabilirsiniz.Tabi ki hepimiz bu kadar kazanç elde edemeyebiliriz bu biraz da nasip işi. Peki Android üzerinden kazanç sağlamak sadece uygulama geliştirip Google Play üzerinden satışa sunmakla mı olur. Tabiki hayır. Yazılım sektöründe bir çok firma sadece Mobil Uygulama Geliştirme ile ayakta kalıyor diyebiliriz.Bu firmalar ne gibi uygulamalar yazıyor diye sorarsanız eğer, bu çok farklı bir yazı başlığı olabilir ama daha çok Mobil Uygulama yazdırmak isteyen firmalara(turkcell,telekom,belediyeler,üniversiteler,hastaneler vb.) uygulama geliştirerek yada oyun gibi kendi ürünlerini geliştirerek kazanç sağlayabiliyorlar ve bünyelerinde mobil yazılımcılar çalıştırıyorlar. Biz yazılımcıların en büyük gelir kapısı ise bu firmalardır.
Peki Androide nasıl uygulama geliştireceğiz?
Androide native(java) ve hybrid(Html5+javascript+css) olarak iki şekilde uygulama geliştirebiliriz.Biz sitemizde Native uygulama geliştirme dersleri yayınlıyoruz ve bu dersimde de native uygulama nasıl geliştirilir bunu anlatacağım.
Öncelikle native uygulama geliştirebilmek için Java diline hakim olmamız gerekiyor.Java dilini bilmeden Android’e native uygulama geliştiremeyiz. Eğer iyi bir android yazılımcısı olmak istiyorsanız ve yazılım sektöründe bir tecrübeniz yoksa direk android geliştirmeye başlamak çokta mantıklı değil. Önce iyi bir şekilde java dilini öğrenmemiz gerekir.Bende bu işe başlarken direk android geliştirme ile başladım ancak daha fazla ilerleyemeyince uzun bir süre sadece java çalıştım. Sizlere de kesin tavsiyem önce Java diline hakim olmanız.
Java dilini nereden öğrenicem diye sorarsanız bununla ilgili Google’da aratma yaparak çok güzel kaynaklara ulaşabilirsiniz.Benden tavsiye isterseniz ben kendi sitemizdeki Temel Java Derslerini öneririm. Burdaki dersleri baştan sona anlayarak bitirdikten sonra Android geliştirme için hazır olacağınızı düşünüyorum.
Peki java öğrendik bundan sonra ne yapacağız? Nasıl geliştireceğiz? Geliştirme ortamını nasıl kullanacağız? İşte bundan sonrası bizde:) Bundan sonra yapacağımız ilk iş SDK indirip Android Studio kurmak. Bunu nasıl yapacağız diyorsanız buyurun burdaki Android Studio Kurulumu dersimize. Android Studio Google’n bizlere sunduğu resmi idesidir. Önceden Eclipse ide ile geliştiriyorduk.Halada geliştirmeye devam edebiliriz.Ancak Google sitesinden Eclipse dağıtımını durdurdu ve biz geliştiricelere Android Studio kullanmamızı tavsiye ediyor. Benimde sizlere tavsiyem Google’ı dinleyip Android Studio kurmanızdır.
Javayı biliyoruz ,SDK ve Android Studio kurduk bundan sonrası android componentları öğrenmek. EditText,TextView,Button vs componentları XML ile kullanmayı öğrenip arayüz ile javayı birleştirip Android Uygulamalar çıkarabiliriz.Android componentları tek tek tanıtan dersimiz yok ancak sitemizdeki derslerin içinde bu componentlerin hepsi kullanılmakta olduğu için derslerimizi indirip inceleyerek ,benzerlerini yazmaya çalışarak,üzerlerinde geliştirme yaparak sizlerde bu componentleri kullanmayı öğrenebilirsiniz.Sizlere tavsiyem mobilhanem.com üzerinden ve ya başka siteler üzerinden Kaynak Kodlu derslerin kaynak kodlarını indirip incelemenizdir.
Ve yine bunu tecrübe eden biri olarak bu iş kitaplardan okuyarak öğrenilmiyor.Ben kitapların gereksiz olduğunu düşünenlerdenim. Tabi ki buda tartışılabilir. Hepimiz ilk zamanlar hevesle gidip kitap almışıztırız. Bende aldım ancak dediğim gibi bir faydasını görmedim.
Bu işi öğrenmek istiyorsanız ufak bir proje ile başlayın.Projede ki gereksinimlere göre buton kullanmasını öğrenin, edittext kullanın ,liste yapısını çözün, sunucuya bilgi gönderip alın, gelen veriyi parse edin databaselere kaydedin derken bir bakmışsınız Android Uygulama Geliştirme konusunda uzman olamaya başlamışsınız.
Bizim sitemiz üzerinde ki dersleri incelemeyi unutmayın eminim ki çok faydasını göreceksiniz. Sitede her konu altında rahatlıkla soru sorabilirsiniz. Ayrıca Soru-Cevap kısmından farklı sorular da sorabilirsiniz. Bu yazımda anlatmak istediklerim bu kadar. Sizlerden ricamız facebook.com/mobilhanem sayfamızı beğenmenizdir. Böylelikle eklenen dersleride anında görebilirsiniz. Birdaha ki yazımda görüşmek dileğiyle kendinize iyi bakın.
Tüm Android Ders, Proje ve Kaynak Kodlar için tıklayınız.
8