Merhaba Arkadaşlar,
Mobilhanem.com sitemiz üzerinden anlattığımız/yayınladığımız Android Eğitimleri yazı serimizde bu dersimizde XML Font Kullanımı ile devam ediyoruz.
Bu yazıda sizlere Android 8.0(Oreo) ile birlikte gelen ve Api 14’e kadar support kütüphaneleri ile kullanılabilen font kullanımlarını anlatacağım. Yakın bir zamanda Google IO ’17 de Google, Android Oreo işletim sistemini tanıttı bununla birlikte birçok yenilik daha tabi. Bunlardan biri ise XML Font kullanımı. Bu kısımda bizleri iki seçenek karşılıyor. XML ve İndirilebilir Font kullanımları, konu bütünlüğü itibariyle İndirebilir Font’u bir sonraki yazı da aktarmayı düşünüyorum.
Uygulamalarınızda tasarım konusunda başta dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de fontların kullanıcı tarafında bırakacağı etkidir. TextView ya da EditText gibi komponentleri kullanırken yapmış olduğumuz kullanıcı arayüzüne uygun font kullanmaya dikkat etmeliyiz ki kullanıcı sıkılmasın.
Gelin nedir ne değildir incelemeye başlayalım.
XML Font Kullanımı nedir ?
Bundan öncesinde fontu XML’den değiştirebilmek için farklı kütüphaneler kullanıyorduk. TextView , EditText ve Button gibi yapılardaki textleri RobotoTextview kütüphanesi kullanarak değiştirebiliyorduk. Ancak Android 8 Oreo ile birlikte herhangi bir kütüphane kullanmadan native android sdk’sı ile bunu yapma imkanı bulduk. Hatta Support Library kütüphanesi ile Android 4’e (SDK 14) kadar bu desteği bize sundu. Yani minimum sdk’nız 14 ve üzeri ise artık projelerinizde fontu direk xml’den ayarlayabileceksiniz. Zaten paylaşmış olduğum RobotoTextview kütüphanesinin github sayfasına giderseniz kütüphanenin Android 8 Oreo ile birlikte deprecate olduğunu görebilirsiniz.
XML Font Support Kütüphanesi
Bildiğiniz üzere Google yeni bir özellik ya da yeni bir işletim sistemi sistemi çıkardığı zaman eski sürümlere desteğini devam ettirebilmesi için Support Kütüphanesini sunuyor. XML Font kullanımında ise bu durum geçerli Google Android Api 14 e kadar desteğini sunmaktadır.
Yukarıda gördüğünüz üzere fontlarımızın bulunacağı bir xml dosyası oluşturuyoruz. Fontlarınızı sağlayabileceğiniz birçok site mevcut olmakla birlikte Google’ın bizlere sunmuş olduğu kaynakları da kullanabilirsiniz. İstediğiniz bir fontu indirerek sıkıştırılmış dosya biçiminden çıkartıp oluşturmuş olduğumuz res/font/ içerisine atıyoruz. Font’un istediğimiz metinlerde nasıl görüneceğini görebilmek için üzerine iki kez tıklayıp aşağıdaki görünümü elde edebilirsiniz.
Şimdi basit bir kullanımını ele alalım.
android:layout_width=“wrap_content” android:layout_height=“wrap_content” android:text=“Mobilhanem Özel Font Kullanımı” android:id=“@+id/tvText” android:layout_margin=“20dp” android:layout_centerHorizontal=“true” android:fontFamily=“@font/oswald_bold” android:textAppearance=“@style/Base.TextAppearance.AppCompat.Large” /> |
Bu şekilde kullanacağınız gibi birçok özellik vermek istediğiniz zaman (weight, style vs.) bir stil dosyası üzerinden gerçekleştirmeniz daha doğru olacaktır.
xml version=“1.0” encoding=“utf-8”?> xmlns:app=“http://schemas.android.com/apk/res-auto”> android:fontStyle=“normal” android:fontWeight=“700” android:font=“@font/oswald_bold” app:fontStyle=“normal” app:fontWeight=“700” app:font=“@font/oswald_bold” />
|
Programatik olarak ise aşağıdaki gibi kullanılmaktadır.
Typeface typeface = ResourcesCompat.getFont(this, R.font.oswald_bold);
tvText.setTypeface(typeface);
Typeface typeface = ResourcesCompat.getFont(this, R.font.oswald_bold); tvText.setTypeface(typeface); |
Mobil Görünüm
Umarım faydalı olmuştur, bir sonraki dersimizde diğer font kullanımı olan İndirilebilir Font da görüşmek üzere.
6