Merhaba arkadaşlar,
Bu yazımızda Geliştriciler için sunulan Android P ( Pineapple Cake ) sürümünün özelliklerinden bahsedeceğim. Google mayıs ayında gerçekleştireceği tanıtıma kadar bu geliştirici sürümünü güncellemeye devam edecek. Geliştiricilere ne gibi özelliklerin geleceğini bu sürümde inceleyebilirsiniz.
not : ( Android P şuan için sadece Pixel telefonlarda (Pixel, Pixel XL, Pixel 2, Pixel 2 XL ) developer edition olarak kurulabiliyor ve tamamen lanse edilmeden başka sürümlerde denemeyiniz. )
Göze çarpan bazı özelliklere bakalım;
Çentikli Ekran Desteği
Akıllı telefonların çevresini saran çerçeve kısmının incelmesi ve ön kamera da bulunan üst kısımda çentikli şekil bırakılması sağlandı. Iphone X ile başlayan bu özellikle ile birlikte android cihazlarda da desteklenmesi sağlanacak. Biz geliştiricilerin oluşturduğu tasarımlarında bu çentiğe göre uygun hale getirilmesi desteği kod kısmında sağlandı.
Örnek: çentik ekrana sahip ZenFone Android telefonu
Yazılımsal olarak ekrana çentik atma için aşağıda gördüğünüz gibi bize sunulan seçeneklerden yararlanabiliriz. ( Dar Çentik, Uzun Çentik , Geniş Çentik )
Bildirimlerde Fotoğraf ve Emoji Desteği
Android P sürümü ile birlikte mesajlaşma bildirimlerinde artık resim ve emojileri gösterebiliyoruz. Size gönderilen resmi veya emojiyi herhangi bir mesaja tıklamadan görüntüleyebilmemizi sağlayan bir bildirim ekranı karşımıza çıkıyor.
Ses Kontrol Menüsü
Android in ilk sürümlerinden beri aynı olan ses açma ve kapama menüsü tamamen değişti. Aşağıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi ses kontrol menüsü cihazın sağ kısmında konumlandırıldı.
Notification Channel
Android O ile birlikte hayatımıza giren notification channel ( daha detaylı bilgi için bu dersimizi inceleyebilirsiniz. ) yeni özellikler eklendi.
Kanal gruplarını engelleme , yeni yayın dinleyici türleri ve beni rahatsız etme gibi bir çok kapsamlı özellik biz geliştiricilere sunuldu.
Çoklu Kamera Desteği
Çoklu kamera kullanımıda uygun cihaz modellere göre desteklenebilecek. Aynı anda hem ön hem arka kamera özelliğinin kullanılabilmesi mümkün olacak.
Wi-Fi RTT ile İç Mekan Konumlandırma
Wi-fi RTT desteği ile kapalı alanlarda konumlandırma ve navigasyon desteği sunulmaktadır. Örneğin bir AVM de mağaza arıyoruz diyelim ; direk navigasyon üzerinden en kısa o mağazaya giriş yolunu gösterebilmektedir. Ancak ülkemizde access point erişim noktaları etkin olmadığı için bu özelliği kullanmak pek mümkün gözükmüyor. Kapalı alanlarda 1-2 metre hassasiyet ile bulunduğunuz konumu gösterilmesi gerçekten çok güzel bir özellik. İlerleyen zamanlarda daha da yaygın bir şekilde kullanımı olacağını düşünüyorum.
Kamera,Mikrofon ve Sensör Kısıtlamaları
Kamera, mikrofon ve sensörlere kısıtlamalar getirildi. Eğer bir uygulama arka planda ve etkin değilse bu saymış olduğum özelliklere erişemeyecek. Böylece Google casus uygulamalara karşı bir önlem almış oldu.
Animasyon Desteği
Android P ile birlikte yeni animasyonlar hayatımıza girmeye başladı. Örnek verecek olursak; uygulama çıkışlarında ve uygulamada geri tuşuna basıldığında kendine özgü animasyonlu geçiş özellikleri eklendi. GIF ve WebP animasyonlu görüntüleri de bu şekilde gösterilmesi sağlandı.
ImageDecoder Desteği
Resimlerde tam boyut ölçeklendirme sağlar. Bir resmi düzenlemek, yeniden boyutlandırmak istediğinizde ise resmin orjinal boyutlarını koruyarak daha kaliteli resimler ortaya çıkarmanızı sağlar. Ayrıca resimleri daha kolay bir şekilde kırpabilir , boyutlandırabilir ve değiştirilebilir Bitmap ler oluşturabilirsiniz.
Daha fazla detaylı bilgi edinmek için bu linki inceleyebilirsiniz. Ayrıca Android P geliştirici sürümünün kod kısımlarını incelemek için de bu linki inceleyebilirsiniz.
İlerleyen zamanlarda geliştirici sürümü ile ilgili cihazda denediğim kaynak kodları da paylaşacağım.
0