FeedBurner Nedir ? Nasıl Kurulur ? Nerelerde Kullanılır?

FeedBurner Nedir ? Nasıl Kurulur ? Nerelerde Kullanılır?

Birçok site, içeriklerini çeşitli cihazlar üzerinde takip edilebilmesine olanak verecek, XML formatında RSS beslemesi üretir.

Ancak bu ham kaynaklar ile, RSS aboneliği ile ilgili analizler alınamaz. Her cihazda da kolay bir şekilde okunması için optimize edilmemiştir.

Bu sayfada RSS yayıncılığında bize büyük kolaylıklar veren Feedburner kurulumu ve kullanımı konularını detayları ile birlikte inceleyeceğiz. Ancak ilk olarak feedburner nedir bunu öğrenelim.

Feedburner Nedir?

Feedburner nedir sorunun cevabını kısaca vermek gerekir ise, Feedburner 2004 yılında kurulan, 2007 yılında Gooogle tarafından satın alınan, blogspot sitelerinde sık sık görülen ücretsiz RSS okuyucu ve dağıtıcı hizmeti sunan bir uygulamadır.

Ayrıca e-posta aboneliği hizmeti de verir, analizler sunar ve okunmasında herhangi bir hata olmaması için her türlü RSS okuyucu proğram için RSS beslemesini optimize eder.

FeedBurner Hesabı Oluşturma

Feedburner servisini kullanmak için ilk olarak hesap oluşturmamız gerekiyor.

Google′ın ürünlerinden biri olduğu için ilk olarak google hesabınız olması lazım. Google hesabınız yoksa oluşturun varsa bu hesap üzerinden feedburner′a kayıt olun.

Kayıt olmak için https://www.feedburner.com/ adresine giriş yapın.

Siteniz wordpress altyapısında kurulu ise muhtemelen RSS beslemeniz aşağıdaki gibi bir URL yolu üzerinde bulunur.

alanadiniz.com/feed/ (örnek)

https://muhammedyaman.com/feed (benim RSS adresim)

Sitenize ait RSS beslemesi linkini yukarıdaki resimde olduğu gibi feedburner′da gerekli kutuya yazın.

RSS beslemesi linkini bilmiyorsanız, bulmak için;

  • Tarayıcınızda sitenizin kaynak koduna açın. (F12 tuşuna basın yada sitenizde boş bir yere tıklayıp ″Öğreyi Denetle″ seçeneğine tıklayın)
  • Ctrl + F tuşuna aynı anda basıp, kodlarda ″rss″ aratın. Aşağıdaki gibi kod satırları görüyorsanız bunlar sitenizin sunduğu RSS beslemeleridir.

Sitenizde bulunan RSS beslemesinin URL adresini ekleyin ve Next tuşuna basın.

Ya da direkt sitenizin kök URL adresini yazın. Böylelikle otomatik olarak sitenizin kaynak kodlarına bakılarak, RSS beslemesini kontrol eder ve bunları listeler. RSS beslemesi varsa seçmenizi ister.

Not: Siteniz RSS desteği sunmuyorsa, özel olarak kendiniz kodlamanız gerekecek.

Seçin ve Next tuşuna basın.

RSS beslemesi belirlendikten sonra Feedburner′da yayınlanacak yayınınıza isim ve URL adresi atayın.

Next diyin ve kaydınızı tamamlayın. Artık Feedburner′da RSS yayınınızı oluşturdunuz. Feedburner hesabınız üzerinden, yayınınıza ait analizlere ve ayarlamalara ulaşabilirsiniz.

Resimde gördüğünüz gibi bana ait RSS beslemesinin URL adresi: http://feeds.feedburner.com/MuhammedYaman

URL adresine girildiğinde aşağıdaki gibi bir sayfa sizi karşılayacak.

Kurulum aşamasında, RSS aboneliği analiz ve izleme seçeneklerini de işaretlemeyi unutmayın.

Feedburner yayın linkinizi, sitenizde paylaşarak RSS yayınınıza abone olmalarını sağlayabilirsiniz. Facebook, twitter gibi sosyal medya mecralarında sitenizin sayfaları mevcutsa ve sitenizde simgeli bir şekilde butonlar koyarak sergiliyorsanız, yanına Feedburner RSS abonelik butonu ekleyebilirsiniz.

Feedburner üzerinden, sorun yaşanmadan, Feedly, netvibes, yahoo başta olmak üzere çeşitli RSS okuyucu proğramları kullanılarak abone olunabilir.

Bu süreçleri başarıyla tamamladıysanız aşağıdaki adresten Feedburner′da eklediğiniz RSS yayınlarını görebilirsiniz.

https://feedburner.google.com/fb/a/myfeeds

Feedburner hesabınıza giriş yaparak Feedburner hizmetinize ait bütün analizleri, mail aboneliği ayarları başta olmak üzere bütün ayarlarınızı görebilirsiniz.

Feedburner yayınınızın daha etkili çalışması için ″Optimize″ sekmesine tıklayın. Bu sayfada sol sütunda ″BrowserFriendly″ , ″SmartFeed″ , ″FeedFlare″ sekmelerine girerek, bu özellikleri aktif edin.

  • BrowserFriendly : Tarayıcıların daha iyi okumasını sağlamak için, tarayıcı dostu RSS yayınlamanızı sağlar. Varsayılan olarak aktif seçilidir.
  • SmartFeed : RSS beslemenizi her araca uyumlu hale getirilmesi sağlanır.
  • FeedFlare : Bu sayfada, ″Email This″ seçimini aktif bırakarak, E-Mail abonelik hizmetini aktif etmenizin önünü açmış olursunuz.

FeedBurner E-Mail Aboneliği

Yukarıda bahsettiğim gibi, E-Mail aboneliği hizmetini aktif etmek için ilk olarak menüden Optimize > FeedFlare yolunu takip ederek özelliği aktif etmeli, ″Email This″ seçiminin seçili olması gerekir.

Ardından ″Publicize″ sekmesine tıklayın. Bu sayfadan, servisler bölümünden ″Email Subscriptions″ sayfasına giriş yapın ve e-mail aboneliğinizi aktif etmek için ″Activate″ butonuna tıklayın.

Feedburner mail abonelik hizmetini aktif ettikten sonra, sayfa yenilenecek ve sitenizin kaynak kodlarına eklemeniz için HTML kodları sunulacak.

Siteniz üzerinde form gösterilerek e-mail adresi girilmesini istiyorsanız

etiketinin olduğu kutucuktaki kodları alın. Link verip, ayrı bir sayfada e-mail adresi girilerek abonelik işleminin yapılmasını istiyorsanız etiketinin olduğu kutucuktaki kodu alın.

Alınan bu konu, sitenizde nerede gözükmesini istiyorsanız oraya ekleyin.

Ayrıca feedburner′da kendinize ait yayın akışı sayfanızda e-mail aboneliği için ek bir bağlantı açılmış olacak. Buradan da kullanıcılarınız site abone olabilir.

Yeni bir içerik paylaştığınızda, abone olan okurlarınız otomatik olarak mail ile haberdar olacaklar.

FeedBurner hesabınızda ve dolayısıyla mail aboneliğinin çalışmasıyla ilgili bazı ek ayarların yapılması işinize yarayacaktır. Hatta bazıları oldukça önemlidir. Şimdi bu ayarlara ve nasıl yapıldıklarına bakalım.

Özet İçerik yada İçeriğin Tamamı?

Feedburner ile email aboneliğini aktif ettiğinizde yayınladığınız yazıların varlığını abonelerinize bildirme imkanına sahip oluyorsunuz. Yayınladığınız yazılar belirlediğiniz zaman aralığında olmak üzere baştan sona mail ile abonelerinize gönderilmekte.

Bir yazı yayınladığınızda belirli bir müddet geçiyor ve belirlediğiniz zaman aralığında bu yazınızdan abonelerinizin haberdar olması için mail gönderiliyor. Ancak yayınlanan bu yazının içeriği abonelerinize baştan sona tam olarak ulaştırılıyor.

Mail ile sitenize kullanıcı çekmek istiyorsunuz ancak gönderilmiş olan mail, yazının tamamını içerdiği için, kullanıcı sizin sitenize girmeye ihtiyaç duymayabiliyor. Bunun sebebi feedburner varsayılan ayarlarından gelmekte.

Bu ayar aslında sizin feedburner hesabında yayınladığınız içeriklerinizin hepsinde geçerli. RSS yayınları, email vs. Biz bu ayarı değiştireceğiz.

Menüden Optimize > Summer Burner yolunu takip edin. İçeriklerinizde en fazla kaç kelimenin gözükmesi gerektiğini ve devamında nelerin yazması gerektiğini belirtebileceğiniz bir sayfa açılacak. Buradan uygun değerleri girin ve Activate butonuna tıklayarak varsayılan ayarı değiştirin.

Böylelikle içerikleriniz abonelerinize belirlediğiniz kadarıyla ulaştırılacak. Mail mesajında kullanıcı sizin yazınızda ilgilenirse yazınızın başlığına tıklayarak direkt sitenize ulaşabilir.

Mail Başlığı, İçeriği ve Logo Düzenleme

FeedBurner üzerinden abonelere gönderilen mail mesajlarının başlıkları, gönderen kişinin ismi olacak şekilde varsayılan olarak seçilidir. Abonelere gönderilen her mailin başlığı aynı olursa haliyle gönderilen bu maillere tıklanma olasılığı her seferinde azalacaktır.

Bu durumu, yayınlanan içerik ile doğru orantılı olacak şekilde değiştirebilmek için menüden Publicize > Email Subscriptions > Email Branding yolunu takip ederek, açılan sayfada Email Subject/Title bölümünü ${latestItemTitle} şeklinde düzenleyebilirsiniz.

Mail′de aynı zamanda sitenizin logosunu da paylaşmak isterseniz Logo URL bölümüne JPEG, PNG yada GIF uzantılı bir resim bağlantısı eklemeniz yeterli.

Ayrıca aynı sayfa üzerinden mail mesajınızın başlığı, içeriği, yazı boyutu ve rengi gibi görsel ayarlamaları da yapabilirsiniz.

Reply-To Mail Adresi Belirleme & Onay Metnini Türkçeleştirme

Abone olmak için mail adresini yazan kişilere, mail adreslerini onaylamak ve aboneliklerini aktif hale getirmeleri için bir mesaj gönderilecektir. Bu mesaj ingilizce olarak gönderileceği için, mesajı türkçeleştirmek isteyebilirsiniz.

Bunun için Publicize > Email Subscriptions > Communication Preferences yolunu takip etmelisiniz. Açılan sayfada onaylama mesajını türkçeleştirebileceğiniz gibi, aynı zamanda abonelere giden maillere abonelerinizin yanıtlaması halinde hangi mail adresine mailin gönderileceğini de belirtebilirsiniz. Burayı düzenlemediyseniz google hesabınızın mail adresi yazıyor olacaktır.

FeedBurner Paylaşımlarınızı Noindex Yapmak

FeedBurner hesabınızda RSS’ye göre sitenizdeki paylaşımlar listeleniyor. Tabi buradaki paylaşımlar sitenizdeki içeriklerin baştan sona tamamı olabileceği gibi, özeti de olabiliyor. Özetini göstermek bu konuda yapılabilecek ilk tedbir. Diğer yandan bu paylaşımlar sendikasyon paylaşımı olarak görünse de, google genellikle buraları indexlemeyi tercih etmediği söylense de, ne olur ne olmaz, sitenize kötü etkisi olmaması için feedburner’daki paylaşımları noindex yani arama motorlarına kapatmak uygun bir seçim olacaktır.

Bunun için Publicize > NoIndex yolunu takip etmeniz ve açılan sayfadan her iki seçeneği de seçili hale getirip aktif edebilirsiniz.

Abonelere Ne Zaman Mail Gönderilsin?

Mail gönderme zaman aralığı sitenize kullanıcı geri dönüşünü arttırabilir. İnsanların bilgisayara oturduğu veya telefonunda internete bakacağı belirli aralıklar maili okuma olasılığını yükseltecektir.

FeedBurner′da gönderilecek mailin zamanlamasını ayarlamak için menüden Publicize > Email Subscriptions > Delivery Options yolunu takip etmelisiniz. Açılan sayfadan zaman dilimini ve yayınlanacak saat aralığını seçerek özelliği aktif edebilirsiniz.

FeedBurner Hesabınızı Başka Google Hesabına Transfer Etme

FeedBurner hesabınızı başka bir hesaba transfer edebilirsiniz. Bu nadir de olsa ihtiyacınız olabilecek bir özellik. Şimdi nasıl yapıldığına bakalım.

FeedBurner panelinizde sayfanın en üstünde ‘Transfer Feed…’ bağlantısına tıklayın. Açılan bölümde transfer etmek istediğiniz hesabın mail adresini yazın ve aşağıdaki istek gönderme butonuna tıklayın. Böylelikle aktarılmak istenen mail adresinin doğrulanması için bağlantı içeren bir mail gönderilecek. Bağlantıya tıklanarak mail adresini doğrulayabilir, hesabınızı transfer edebilirsiniz.

FeedBurner ile Hızlı İndex Alma ve Abone Sayısı Gösterme

Ayrıca yeni içerik yayınladığınızda arama motorlarına ping göndererek haber verilmesini sağlayarak, sayfalarınızın hızlı index alması için ″PingShot″ özelliğini, yayınınıza abone olan kişi sayısını göstermek için de ″FeedCount″ özelliğini aktif edebilirsiniz.

Aynı sayfadan, ″BuzzBost″ özelliğini aktif ederseniz, yayın akışınızı HTML formatında, istediğiniz yerde paylaşabilmenizi sağlarsınız.

  • Aktif edildikten sonra, verilen linki, yayınlamak istediğiniz sayfaya ekleyin.
  • Yayınlarınızı ister başlıklar halinde, ister içerikleriyle birlikte yada içeriklerin bir kısmı gözükecek şekilde filtreler oluşturabilirsiniz.
Yorum Yap
0 Yorum yapan