Android Dersleri – Android’e Giriş ve Genel Bilgiler

Android Dersleri – Android’e Giriş ve Genel Bilgiler

Merhaba Arkadaşlar,
Mobilhanem.com sitemiz üzerinden anlattığımız/yayınladığımız derslerimize Android Dersleri’nin ikincisi olan Android’e Giriş ve Genel Bilgiler ile devam ediyoruz. Biliyorsunuz ki Android Derslerini sıfırdan anlatmaya karar vermiştik ve Android Programlama Dersleri / Temel Java Önemi ile ilk dersimizi yayınlamıştık.

Android’e Giriş

İlk dersimizde özellikle Java’nın Android Programlama için olmazsa olmaz olduğundan, Java bilgisi olmadan öğrenilmeye çalışılan Android Programlamanın temelsiz eve , kat çıkmaya benzediğinden bahsetmiştim. Bizde bundan dolayı sitemizde Temel Java Eğitimlerine başladık. Android Programlama’ya başlamadan önce bu eğitimi bitirmenizi şiddetle tavsiye ederim.

Diyelim ki Java konusunda deneyiminiz var veya Temel Java Derslerimizi bitirdiniz. Evet artık temeli atmış oldunuz. Bu dersimiz bundan sonrası için 🙂

Android Hakkında Genel Bilgiler

Android günümüzde en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. Google mühendisleri tarafından geliştirilmiştir. Linux tabanlı bir işletim sistemidir, yani Linux kerneli kullanmaktadır. Kernel işletim sisteminin beynidir ,kalbidir diyebiliriz. Tüm core işlemler burada yapılır. Kernel hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız. Android de açık kaynak kodlu olan Linux Kernel’ini kullanmaktadır. Kullanılan Linux kernelinin versiyonunu Android cihazımızdan Ayarlar altından -> Cihaz Hakkında menüsüne girerek görüntüleyebilirsiniz.

 

Yukarıdada dediğim gibi günümüzde en çok kullanılan mobil işletim sistemidir. Hatta en çok kullanılan işletim sistemidir. İşletim sistmeleri oranı hakkında detaylı bilgiyi buradan alabilirsiniz. Ben bu yazıyı paylaşırken %54 Android , %12 ios , %11 windows(hem mobil hem pc), %23 diğer kullanım oranı bulunmaktadır. Görüldüğü gibi açık ara farkla hatta diğer işletim sistemlerinin toplamından daha fazla kullanım oranı bulunmaktadır Android İşletim sisteminin.

Kullanım alanları ise sadece mobil cihazlarla sınırlı değildir. Günümüzde mobil cihazlarda , beyaz eşyalarda, televizyonlarda, araba teknolojilerinde , akıllı ev sistemlerinde ve başka bir sürü alanda kullanımı bulunmaktadır. Biz mobilhanem.com sitemizden bugüne kadar yayınladığımız derslerimizde ve bu yazı dizimizde mobil işletim sistemleri için nasıl uygulama geliştirilir onu anlatacağız.

Android 23 Eylül 2008 tarihinde 1.0 sürümünü yayınlamıştır. İlk olarak kullanıldığı mobil cihaz ise HTC Dream‘dir.  O tarihten bu tarihe kadar yaklaşık 8 yıllık dilimde yaklaşık olarak 12-13 farklı sürümle sürekli kendisini güncellemiştir. Yılda bir bazen iki defa yeni sürümler çıkararak gelişen mobil cihazlara ayak uydurmakta ve her yeni sürümüyle gelişmeye devam etmektedir. Ben bu yazıyı yazdığım bu tarihte en son7.1 Nougot sürümü bulunmaktadır. Genel olarak sürüm adlarına tatlı isimleri vermektedirler. Tüm sürümler hakkında bilgiye buradan, android sürümlerinin kullanım oranlarına ise buradan ulaşabilirsiniz.

android usage statics

Android çıkardığı yeni sürümlerde genel olarak eski sürümler için yazılan kodları/uygulamaları çalıştırmaktadır. Bu büyük bir avantajdır. Böylelikle yazmış olduğumuz uygulamayı her çıkan yeni sürümle birlikte güncelleme zorunluluğumuz bulunmamaktadır. Yeni sürümler ile gelen yeni özellikleri ise Support kütüphaneleri ile eski sürümlerdede kullanmaya olanak sağlamaktadır.

Android uygulama geliştirmeye yeni başlayacak arkadaşları şimdiden farklı boyutta ekranlar konusunda uyarmak istiyorum. Ben 4 yıllık android uygulama tecrübeme dayanarak karşılaştığım en büyük sıkıntı farklı boyut ve farklı çözünürlüklerdeki ekranlar olarak söyleyebilirim. iOS ‘un androide göre en büyük artısı ekran boyutlarının belli olması diyebilirim. Çünkü yazmış olduğun uygulamayı test edeceğin 4 farklı ekran boyutu bulunmaktadır (iphone 4 ,iphone 5 ,iphone 6  ve iphone 6plus). Androidde ise bu sayı çok daha fazla. Dolayısıyla her cihazda test etme şansımız çok az bulunuyor. Bir cihazda düzgün olan ekran farklı bir ekran boyutunda bozuk olabiliyor. Dolayısıyla ekran tasarımlarını yaparken bu farklılığı göz önünde bulundurarak çok daha dikkatli yapmamız/yapmanız gerekiyor.

Peki ekran tasarımları filan programlama kısmına hafif bir giriş yapmışken , biz bunu nasıl geliştireceğiz ne kullanacağız dediğinizi duyar gibiyim. Ben android uygulama geliştirmeye ilk başladığımda IDE olarak eclipse kullanıyordum. Eclipse IDE genel olarak Java (farklı programlar içinde kullanaılabilir) geliştirmek için kullanılıyor. Eclipse’e Android Plugini kurarak Android geliştirilebilir hale getiriyorduk. Ama son 2 yıldır IntellijIdea tabanlı Android Studio kullanıyorum. Zaten google’da android development için resmi ide olarak Android Studio’yu öneriyor ve kendi sitesinden dağıtıyor. Dolayısıyla biz derslerimizi Android Studio üzerinden anlatacağız. Bir sonraki dersimde Android Studio kullanımını anlatmayı planlıyorum.

Bu dersi hazırlarken amacım Android hakkında genel bir bilgiye sahip olmanızdı. Android hakkında Genel Kültür edinmiş olduk:) Asıl Android Programlama derslerimiz bundan sonraki dersler ile başlayacaktır.

Konuyla ilgili yorumlarınızı konu altından yapabilirsiniz, ayrıca sorularınızı yine konu altından ve Mobilhanem Soru&Cevap bölümünden sorabilirsiniz.

Tüm Android Dersleri için tıklayınız..

29

Yorum Yap
0 Yorum yapan