Merhaba Arkadaşlar,
mobilhanem bünyesinde yepyeni bir eğitim seti ile karşınızdayım. Yeni eğitim setimizin ana başlığı Swift Dersleri. Bu başlık altında sizlere Swift ile kodlama yapmayı, iOS, MacOS, WatchOS ve tvOS için uygulama yazmayı ve hatta örnek uygulamaları birlikte geliştirerek sıfırdan adım adım neler yapmanız gerektiğini öğretmeye çalışacağım. Swift Giriş dersimizde kodlamaya başlamadan önce Swift hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsedeceğim.
Swift Hakkında
Swift, C ve Objective-C yazılım dilleri tabanlı oluşturulmuş ve C ve Objective-C dillerinin karmaşından kurtarılarak hazırlanmış bir yazılım dilidir. Genel programlama yapısından kopmadan, esnek ve kolay kod yazılabilecek şekilde tasarlanmış mimariye sahiptir. Uygulama geliştiriciler, iOS, MacOS, WatchOS ve tvOS ürünlerine uygulama geliştirirken Cocoa ve Cocoa Touch uygulama katmanlarından faydalanırlar. Cocoa ve CocoaTouch uygulama katmanlarından konumuzun ilerleyen bölümlerinde daha detaylı bir şekilde bahsedeceğim. Swift yazılım dilinde bellek yönetimi olarak Automatic Reference Counting (ARC) sistemi kullanılmaktadır. Swift dili Objective-C dilini tamamen kapsamakta ve Objective-C ile yazılan tüm kodları, kütüphaneleri destekleyerek daha modern ve geliştirilmesi kolay bir yapıya ulaşmıştır.
Objective-C dilinin aksine Swift yazılım geliştirmeye yeni başlayanlar için oldukça basit ve anlaşılabilir yapıdadır. Swift ile birlikte ortaya çıkan ve yazılım geliştirmeye yeni başlayanlar için yazılan kodun çıktısını anında gösterebilen yapıya sahip playgrounds uygulaması, geliştiricileri hem eğlendirmekte hem de hemen sonucu görmelerini sağlayarak iyi bir izlenim oluşturmaktadır.
Swift Playgrounds
Apple Swift yazılım dili ile birlikte playgrounds sunumunu gerçekleştirdi. MacBook’ unuza XCode kurduğunuzda otomatik olarak gelen playgrounds, iPad ile sunulan swift playgrounds uygulamasından biraz farklı. XCode ile birlikte sunulan playgrounds yazdığınız kodu anında çalıştırarak sonucu görmenizi sağlarken, iPad uygulaması biraz daha öğrencilere yönelik olarak Swift ile kod yazma mantığını öğretmeye çalışan hem oyun, hem de bir uygulama. iPad swift playgrounds uygulamasıyla ilgili eğitim setimiz dışında bir yazı yazmak planlarım arasında. iPad için Apple tarafından sunumu gerçekleştirilen swift playgrounds uygulamasının kısa tanıtım videosuna buradan ulaşabilirsiniz.
Cocoa ve CocoaTouch
Bildiğiniz gibi Apple firmasının yazılım temelleri aslında NextSTEP firmasından gelmektedir. Steve Jobs Apple yönetim kurulundan kovulduktan sonra Next adında bir teknoloji firması kurar ve burada yazılım dilinin temelleri atılır. Bilmenizde fayda var ki, Objective-C dilindeki değişken tiplerinin isimlerinde bulunan NS takısı NextSTEP’ten gelmektedir.
Cocoa Uygulama Katmanı (Cocoa Application Layer)
Cocoa Uygulama Katmanı MacOS X’ e uygulama geliştirilirken uygulamanın tasarımından ve kullanıcıya dönüşlerden sorumludur. Tabi ki buna ek olarak bir çok özellik sunmaktadır. Bu konuyla ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. Cocoa Uygulama Katmanı altında geliştirmeye yardımcı frameworkler bulunmaktadır. Frameworklerin sadece isimlerini vereceğim, gerektiği takdirde sonraki derslerimde içeriklerinden de bahsedebilirim.
- Cocoa Umbrella Framework
- AppKit Framework
- Game Kit Framework
- Preference Panes Framework
- Screen Saver Framework
- Security Interface Framework
CocoaTouch Katmanı (CocoaTouch Layer)
CocoaTouch Katmanı iOS uygulamaları için özellikler ve frameworkler sağlamaktadır ve uygulamanızın görünümden sorumludur. Destek verdiği önemli özelliklerden bazıları multitasking, push notification vb. olarak listelenebilir. Bunun yanında üst düzey destek verdiği özelliklerde bulunmaktadır. Bu özelliklerin aşağıda sadece listesini vereceğim, detaylı bilgi edinmek isteyen arkadaşlar burayı inceleyebilirler.
Üst-Düzey Özellikler
- App Extensions
- Handoff
- Document Picker
- AirDrop
- TextKit
- UIKit Dynamics
- Multitasking
- Auto Layout
- Storyboards
- UI State Preservation
- Apple Push Notification Service
- Local Notifications
- Gesture Recognizers
- Standard System View Controllers
Cocoa Touch Frameworkleri
- Address Book UI Framework
- EventKit UI Framework
- GameKit Framework
- iAd Framework
- MapKit Framework
- Message UI Framework
- Notification Center Framework
- PushKit Framework
- Twitter Framework
- UIKit Framework
Sonuç
Swift Derslerimin başlangıcı niteliğinde olan Swift Giriş dersimizin sonuna geldik. İlk dersten çok fazla detaya girerek kafa karışıklı yaratmamak için bazı konuları yüzeysel geçtim, bazı konularla detayları incelemek isteyenlere yol göstermeye çalıştım.
Konuyla ilgili yorumlarınızı konu altından yapabilir, sorularınızı sorucevap.mobilhanem.com adresinden ve konu altından sorabilirsiniz.
Swift Eğitimleri setindeki tüm derslerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.
17