Merhaba arkadaşlar, Bugün dersimizde sizlere android uygulamamıza, facebook entegrasyonunu nasıl yapacağımızı anlatacağım. Sosyal ağların kendi API lerini kullanarak, mobil uygulamamıza entegrasyonu sağladığımız zaman , kullanıcıya büyük bir avantaj ve kolaylık sağlamış oluruz. Uygulama içinde sosyal ağları kullanarak ,bu sosyal ağlara giriş yapabilir, paylaşımda bulunabilir , profil bilgilerini görüntüleyebilir ve bunlar gibi bir çok fonksiyonu yerine getirebiliriz. Öncelikle nereden başlamalıyız adım adım bakalım;
İlk olarak android uygulamamızın, facebook ile iletişime geçmesi için bir KeyHash oluşturmamız gerekiyor. Bunu ,aşağıdaki kodu yapıştırıp uygulamanızı çalıştırdığınız anda LogCat çıktısına bakarak alabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken unsur, getPackageInfo kısmında kendi projenizin paket ismini yazmanızdır. LogCat çıktısından aldığınız KeyHash değerini bir yere not edin çünkü birazdan kullanmamız gerekecek.
try {
PackageInfo info = getPackageManager().getPackageInfo(“com.mobilhanem.loginshareexample”, PackageManager.GET_SIGNATURES);
for (Signature signature : info.signatures) {
MessageDigest md = MessageDigest.getInstance(“SHA”);
md.update(signature.toByteArray());
Log.e(“MY KEY HASH:”, Base64.encodeToString(md.digest(), Base64.DEFAULT));
}
} catch (PackageManager.NameNotFoundException e) {
} catch (NoSuchAlgorithmException e) {
}
try { PackageInfo info = getPackageManager().getPackageInfo(“com.mobilhanem.loginshareexample”, PackageManager.GET_SIGNATURES); for (Signature signature : info.signatures) { MessageDigest md = MessageDigest.getInstance(“SHA”); md.update(signature.toByteArray()); Log.e(“MY KEY HASH:”, Base64.encodeToString(md.digest(), Base64.DEFAULT)); } } catch (PackageManager.NameNotFoundException e) {
} catch (NoSuchAlgorithmException e) {
} |
Daha sonra yapmamız gereken, developer facebook sayfasına girip facebook uygulamamız ile ilişkilendirmeyi yapmaktadır. Siteye girince, Add a New App segmesine tıklıyoruz, karşınıza hangi platformda facebook uygulamasını yaratmak istediğinizi soran bir sayfa gelecektir oradan Android segmesine tıklıyoruz.
Platformumuzu belirlediğimize göre, karşımıza gelen sayfadan android uygulamamızın ismini veriyoruz, ben android uygulamasını yaratırken LoginShareExample ismini vermiştim bu yüzden aşağıdaki resimde de göreceğiniz gibi aynı ismi ilgili yere yazıp, Create New Facebook App ID segmesine tıklıyoruz. (Not: Önceden oluşturduğum için LoginShareExample ismi altta çıkıyor fakat siz anlattığım şekilde uygulama ismini buraya yazınız. Projeyi önceden hazırlayıp, test edip dersi sonradan yayınladığım için böyle bir durum söz konusudur o yüzden kafanız karışmasın )
Facebook App Id oluşturmak için, aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi kategori kısmından istediğimiz alanı seçip Create App ID butonuna tıklıyoruz.
Şimdi yapmamız gereken yine developer facebook sayfasına girip, üst kısımda yer alan My Apps kısmından, uygulamaya vermiş olduğumuz ismi seçiyoruz. Aşağıda gördüğünüz gibi uygulamamızda kullanmamız gereken bir App Id yi oluşturmuş olduk.
Yine aynı sayfada, sol kısımda gördüğünüz gibi Settings segmesine tıklıyoruz, yaratmış olduğumuz app id ile ilgili detaylar kısmı karşımıza gelecektir.
Daha sonradan yukarıdaki şekilde gördüğünüz gibi Add Platform yazan yere tıklayarak ilişkilendirme işlemine devam ediyoruz. Karşımıza gelen ekranda yeniden platform bilgisini seçmemiz gerekiyor aşağıdaki şekilde gördüğünüz gibi Android segmesine tıklıyoruz.
Şimdi android projemizle ilgili önemli bilgileri ,aşağıdaki şekilde gördüğünüz gibi ilgili alanlara yazmamız gerekiyor. Google Play Package Name kısmına android projemizin paket ismini yazıyoruz. ( Android uygulamamıza girip AndroidManifest.xml kısmından, package ismine ulaşabilirsiniz ), Class Name alanına ise Facebook entegrasyonunu yapacağınız sınıf ismini vermeniz gerekmektedir. ( Uygulamamda ki sınıf ismi MainActivity olduğu için öle yazdım ) ve son olarak Key Hashes alanına yukarıda anlattığım ve sonradan kullanacağımı söylediğim KeyHash değerini yazıyoruz.
Bu işlemleri dikkatli bir şekilde yaptıktan sonra, girmiş olduğumuz değerleri kaydetmek için yukarıda ki şekilde görüldüğü gibi Save Changes butonuna tıklıyoruz. Bu ilişkilendirme işlemini böylelikle tamamlamış olduk ve artık kodlama kısmına geçebiliriz. Yine aynı sayfada, sol tarafta yer alan menüde Dashboard kısmına tıkladığımızda uygulamamızda kullanacağımız olan ilişkilendirmeyi göreceksiniz. Kodlama kısmında ayrıca burada yer alan App Id yi de kullanmamız gerekecek.
Şimdi kodlama kısmında yapılacak aşamaların neler olduğundan bahsedelim. İlk olarak Facebook SDK yapılandırma işlemini anlatacağım daha sonradan Facebook App ID yapılandırma işlemini anlatacağım.
———————————————————————————————————————————
1- FACEBOOK SDK YAPILANDIRMA
Android uygulamamızı açıyoruz ve build.gradle kısmına aşağıdaki kodu yapıştırıyoruz.
repositories {
mavenCentral()
}
repositories { mavenCentral() } |
Şimdi ise kullanıcının facebook a giriş yapabilmesi, duvarında paylaşımda bulunabilmesi gibi işlemleri gerçekleştirebilmek için uygulamamıza Facebook SDK yı eklememiz gerekmektedir. Android Studio IDE sini kullanarak Facebook entegrasyonu dersini hazırladım ve Facebook SDK yı uygulamamıza nasıl import edildiğine bakalım. Aşağıdaki kod blogunu build.gradle daki dependencies içine yapıştırmanız gerekiyor.
compile ‘com.facebook.android:facebook-android-sdk:4.0.0’
compile ‘com.facebook.android:facebook-android-sdk:4.0.0’ |
Bu iki aşamayıda tamamladığımıza göre build.gradle kısmının tam olarak nasıl gözüktüğüne bakalım;
apply plugin: ‘com.android.application’
android {
compileSdkVersion 21
buildToolsVersion “21.1.2”
repositories {
mavenCentral()
}
defaultConfig {
applicationId “com.mobilhanem.loginshareexample”
minSdkVersion 18
targetSdkVersion 21
versionCode 1
versionName “1.0”
}
buildTypes {
release {
minifyEnabled false
proguardFiles getDefaultProguardFile(‘proguard-android.txt’), ‘proguard-rules.pro’
}
}
}
dependencies {
compile fileTree(include: [‘*.jar’], dir: ‘libs’)
compile ‘com.android.support:appcompat-v7:22.0.0’
compile ‘com.facebook.android:facebook-android-sdk:4.0.0’
//compile project(‘:facebook’)
}
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 |
apply plugin: ‘com.android.application’
android { compileSdkVersion 21 buildToolsVersion “21.1.2”
repositories { mavenCentral() }
defaultConfig { applicationId “com.mobilhanem.loginshareexample” minSdkVersion 18 targetSdkVersion 21 versionCode 1 versionName “1.0” } buildTypes { release { minifyEnabled false proguardFiles getDefaultProguardFile(‘proguard-android.txt’), ‘proguard-rules.pro’ } } }
dependencies { compile fileTree(include: [‘*.jar’], dir: ‘libs’) compile ‘com.android.support:appcompat-v7:22.0.0’ compile ‘com.facebook.android:facebook-android-sdk:4.0.0’ //compile project(‘:facebook’)
} |
Facebook SDK yı kullanmadan önce tanımlamamız gerekiyor bunun için, ilgili activity mizin onCreate fonksiyonunun içine bunu yazıyoruz FacebookSdk.sdkInitialize(getApplicationContext()); daha iyi anlayabilmeniz için aşağıdaki koda bakınız. (Not: Bu fonksiyonu kullanabilmek için
import com.facebook.FacebookSdk; tanımlamayı unutmayın )
@Override
public void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
super.onCreate(savedInstanceState);
FacebookSdk.sdkInitialize(getApplicationContext());
}
@Override public void onCreate(Bundle savedInstanceState) { super.onCreate(savedInstanceState); FacebookSdk.sdkInitialize(getApplicationContext()); } |
Facebook SDK işlemlerini tamamladık.
————————————————————————————————————————————-
————————————————————————————————————————————
2- FACEBOOK APP ID YAPILANDIRMA
Şimdi Facebook ID yi uygulamamıza eklememiz gerekiyor bunun için şu adımları gerçekleştirelim:
* Android projemizden res/values/strings.xml açalım.
* Facebook ID yi kullanabilmek için bir string ismi belirleyelim. Ben projede facebook_app_id ismini verdim. Aşağıda gördüğünüz gibi Facebook ID yi yapıştırıyoruz.
<string name=“app_name”>LoginShareExample</string>
<string name=“hello_world”>Hello world!</string> <string name=“action_settings”>Settings</string> <string name=“facebook_app_id”>1050637191632733</string> </resources> |
* AndroidManifest.xml e internet iznini almamız gerekiyor ve aşağıdaki kodu yapıştırıyoruz.
<uses–permission android:name=“android.permission.INTERNET”/> |
* Yine AndroidManifest.xml de application tagları arasına aşağıdaki kodu yapıştırıyoruz.
<meta–data android:name=“com.facebook.sdk.ApplicationId” android:value=“@string/facebook_app_id” /> |
Böylece, Facebook App ID işlemlerini de tamamladık.
————————————————————————————————————————————–
Daha sonra AndroidManifest.xml e aşağıdaki kodu yapıştırmamız gerekiyor. Facebook Login yada Facebook Share işlemlerini kullanabilmek için.
<activity android:name=“com.facebook.FacebookActivity” android:configChanges= “keyboard|keyboardHidden|screenLayout|screenSize|orientation” android:theme=“@android:style/Theme.Translucent.NoTitleBar” android:label=“@string/app_name” /> |
AndroidManifest.xml dosyamızın tüm haline bakacak olursak aşağıdaki gibidir. Bütün aşamaları tek tek anlatmaya çalışıyorum dersimizin en başından itibaren okuyup yapmaya çalışırsanız eğer, daha iyi anlarsınız ayrıca, android uygulamamızın kaynak kodlarını da koyacağım, kodu indirip inceleyebilirsiniz karar sizin.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 |
xml version=“1.0” encoding=“utf-8”?> <manifest xmlns:android=“http://schemas.android.com/apk/res/android” package=“com.mobilhanem.loginshareexample” >
<application android:allowBackup=“true” android:icon=“@drawable/home_icon” android:label=“@string/app_name” android:theme=“@style/AppTheme” > <activity android:name=“.MainActivity” android:label=“@string/app_name” >
<intent–filter> <action android:name=“android.intent.action.MAIN” />
<category android:name=“android.intent.category.LAUNCHER” /> </intent–filter> </activity>
<provider android:name=“com.facebook.FacebookContentProvider” android:authorities=“com.facebook.app.FacebookContentProvider1050637191632733” android:exported=“true”/>
<activity android:name=“com.facebook.FacebookActivity” android:configChanges= “keyboard|keyboardHidden|screenLayout|screenSize|orientation” android:theme=“@android:style/Theme.Translucent.NoTitleBar” android:label=“@string/app_name” />
<meta–data android:name=“com.facebook.sdk.ApplicationId” android:value=“@string/facebook_app_id” />
</application>
<uses–permission android:name=“android.permission.INTERNET”/>
</manifest> |
Facebook Login işleminin nasıl gerçekleştiğine bakalım. Login işlemini iki şekilde gerçekleştirebiliriz ; LoginButton sınıfını kullanarak yada LoginManager sınıfını kullanarak.
Şimdi iki sınıfın ne farkı var diyeceksiniz.. LoginButton sınıfı bize UI (User Interface) özelliğini kullanarak giriş yapabilmeye olanak sağlamıştır. LoginManager sınıfı ise, UI öğesini kullanmadan giriş yapabilmeyi sağlamaktadır. Görsellik olduğu için ve dersi daha iyi anlayabilmek açısından LoginButton sınıfını kullanmayı tercih ettim. Şimdi ilgili activity mizin layout dosyasına girelim ve xml kısmına, bahsettiğim gibi LoginButton sınıfını kullanabilmek için Facebook un kendi Login buton bileşenini entegre edelim. com.facebook.login.widget.LoginButton entegre edelim. Android uygulamamın layout kısmının bütününe bakmak istersek aşağıda ki gibi olacaktır.
activity_main.xml
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 |
<RelativeLayout xmlns:android=“http://schemas.android.com/apk/res/android” xmlns:tools=“http://schemas.android.com/tools” android:layout_width=“match_parent” android:background=“@drawable/home_background” android:layout_height=“match_parent” tools:context=“.MainActivity” >
<RelativeLayout android:background=“@drawable/bordered_layout” android:layout_centerInParent=“true” android:layout_marginLeft=“20dp” android:layout_marginRight=“20dp” android:layout_width=“fill_parent” android:layout_height=“400dp”>
<RelativeLayout android:layout_centerInParent=“true” android:layout_width=“fill_parent” android:layout_height=“wrap_content”>
<com.facebook.login.widget.LoginButton android:id=“@+id/login_button” android:layout_width=“wrap_content” android:layout_height=“wrap_content” android:layout_gravity=“center_horizontal” android:layout_marginTop=“20dp” android:layout_marginBottom=“20dp” android:layout_centerHorizontal=“true” />
<TextView android:layout_marginTop=“10dp” android:layout_marginBottom=“10dp” android:layout_below=“@id/login_button” android:text=“” android:textStyle=“bold” android:textSize=“15sp” android:layout_centerHorizontal=“true” android:id=“@+id/txt_user_name” android:layout_width=“wrap_content” android:layout_height=“wrap_content” />
<EditText android:layout_marginTop=“10dp” android:layout_marginBottom=“10dp” android:background=“@drawable/edittext_bordered” android:layout_below=“@id/txt_user_name” android:hint=“Paylaşmak istediğiniz cümleyi yazınız..” android:id=“@+id/edit_share” android:layout_width=“fill_parent” android:layout_height=“wrap_content” />
<Button android:layout_marginTop=“10dp” android:layout_marginBottom=“10dp” android:layout_below=“@id/edit_share” android:background=“@drawable/custom_bttn_effect” android:text=“PAYLAŞ” android:textSize=“20sp” android:id=“@+id/share_button” android:layout_centerHorizontal=“true” android:layout_width=“wrap_content” android:layout_height=“wrap_content” />
</RelativeLayout>
</RelativeLayout>
</RelativeLayout> |
Görsel olarak login butonu da yarattığımıza göre tıklandığı anda Facebook a giriş yapma işlemlerini tamamlayalım. Bunun içinde, registerCallback sınıfını kullanacağız. Ayrıca, login butonumuza bazı izinler vermemiz gerekiyor. Facebook da kullanıcı ile ilgili hangi verilere erişmek istiyorsak onların tag lerini yazmamız gerekli. Kaynak kodları incelediğiniz zaman göreceksiniz , butonu tanımladıktan sonra izin vermek için aşağıdaki kodu kullandık. tag olarak üç parametre girdik. public_profile, user_friends, email ; bunlardan public_profile parametresini kullanarak kullanıcı login olduktan sonra kullanıcının ismini alarak, TextView in içine yazdıracağız.
loginButton.setReadPermissions(Arrays.asList(“public_profile “,”user_friends”,”email”));
loginButton.setReadPermissions(Arrays.asList(“public_profile “,“user_friends”,“email”)); |
Şimdi ise login butona tıklandığı anda çalışacak olan registerCallback sınıfına bakalım. Kullanıcı butona tıkladığı anda eğer login olmadıysa, facebook login ekranı geliyor ve gerekli işlemlerden sonra login başarılı olduysa onSuccess methodu çalışıyor. Bu methodun içinde kullanıcının ismine ulaşabilmek için, GraphRequest methodunu kullandım. onCompleted methodunun içinde yer alan response un string değerini yazdırdığımız da json objesi oluştuğunu göreceksiniz. Kişisel bilgiler olduğu için ekran görüntüsünü koymuyorum buraya. Aşağıdaki kod da comment e aldığım bu yeri açı kendiniz denediğinizde kişisel bilgileriniz json çıktısı olarak geldiğini göreceksiniz. Bu değerlere ulaşabilmek için user JsonObject i kullanıyoruz ve name değerini alıp, TextView in içine yazdırıyoruz. Sizde istediğiniz başka kişisel bilgileri bu yöntemle çekebilirsiniz. Facebook a login olurken yada paylaşımda bulunurken yaratmış olduğunuz android uygulamasına izin veriyor musunuz diye size soracaktır facebook.
loginButton.registerCallback(callbackManager,new FacebookCallback
@Override
public void onSuccess(LoginResult loginResult) {
GraphRequest request = GraphRequest.newMeRequest(
loginResult.getAccessToken(),
new GraphRequest.GraphJSONObjectCallback() {
@Override
public void onCompleted(
JSONObject user,
GraphResponse response) {
//user_name.setText(response.toString());
try{
String id = user.getString(“id”);
String name = user.getString(“name”);
user_name.setText(“Hoşgeldin ” + ” ” + name);
}catch (Exception e)
{
e.printStackTrace();
}
}
});
request.executeAsync();
}
@Override
public void onCancel() {
}
@Override
public void onError(FacebookException e) {
}
});
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 |
loginButton.registerCallback(callbackManager,new FacebookCallback<LoginResult>() { @Override public void onSuccess(LoginResult loginResult) {
GraphRequest request = GraphRequest.newMeRequest( loginResult.getAccessToken(), new GraphRequest.GraphJSONObjectCallback() { @Override public void onCompleted( JSONObject user, GraphResponse response) {
//user_name.setText(response.toString());
try{
String id = user.getString(“id”); String name = user.getString(“name”); user_name.setText(“Hoşgeldin “ + ” “ + name);
}catch (Exception e) { e.printStackTrace(); }
} });
request.executeAsync();
}
@Override public void onCancel() {
}
@Override public void onError(FacebookException e) {
} }); |
Login olmadan önceki uygulamamızın ekran görüntüsü :
Login olduktan sonra uygulamamızın ekran görüntüsü :
Uygulamamız içinden login olma işlemi işte bu kadar. Şimdi ise Facebook da paylaşma olayının nasıl olacağına bakalım. Yukarıda ki ekran görüntülerinde gördüğünüz gibi Paylaş butonumuz var ona tıkladığımız anda shareToWall fonksiyonuna gidiyoruz, facebook duvarınızda paylaşım yapabilmek için facebook widget ı olan ShareDialog sınıfını kullanıyoruz. ShareLinkContent sınıfının içinde başlık, açıklama gibi bilgileri girdikten sonra , ShareDialog tarafından oluşturmuş olduğumuz content in gözükmesini sağlıyoruz. Ayrıca, kullanıcı EditText e paylaşmak istediği cümleyi de yazıp, facebook duvarında gözükmesini sağlayabilir. shareToWall() fonksiyonu aşağıdadır.
private void shareToWall()
{
String send = share_txt.getText().toString();
if(shareDialog.canShow(ShareLinkContent.class))
{
ShareLinkContent shareLinkContent = new ShareLinkContent.Builder()
.setContentTitle(“mobilhanem”)
.setContentUrl(Uri.parse(“http://www.mobilhanem.com/”))
.setContentDescription(“Facebook Entegrasyonu Tamamlandı”+” “+send)
.build();
shareDialog.show(shareLinkContent);
}
}
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 |
private void shareToWall() { String send = share_txt.getText().toString();
if(shareDialog.canShow(ShareLinkContent.class)) { ShareLinkContent shareLinkContent = new ShareLinkContent.Builder() .setContentTitle(“mobilhanem”) .setContentUrl(Uri.parse(“http://www.mobilhanem.com/”)) .setContentDescription(“Facebook Entegrasyonu Tamamlandı”+” “+send) .build();
shareDialog.show(shareLinkContent); }
} |
Facebook da paylaşma olayını da bu şekilde, gerçekleştirmiş olduk. Adım adım neler yaptığımı sizlere anlattım.
Facebook Paylaşım yaparken uygulamamızın ekran görüntüsü:
Şimdi MainActivity in tamamını paylaşacağım.
MainActivity.java
package com.mobilhanem.loginshareexample;
import android.app.Activity;
import android.content.Intent;
import android.net.Uri;
import android.os.Bundle;
import android.util.Log;
import android.view.View;
import android.widget.Button;
import android.widget.EditText;
import android.widget.TextView;
import android.widget.Toast;
import com.facebook.CallbackManager;
import com.facebook.FacebookSdk;
import com.facebook.login.LoginResult;
import com.facebook.login.widget.LoginButton;
import com.facebook.*;
import com.facebook.share.model.ShareLinkContent;
import com.facebook.share.widget.ShareDialog;
import org.json.JSONException;
import org.json.JSONObject;
import java.util.Arrays;
public class MainActivity extends Activity {
private LoginButton loginButton;
private CallbackManager callbackManager;
private TextView user_name;
private Button share_button;
private ShareDialog shareDialog;
private EditText share_txt;
@Override
protected void onActivityResult(final int requestCode, final int resultCode, final Intent data) {
super.onActivityResult(requestCode, resultCode, data);
callbackManager.onActivityResult(requestCode, resultCode, data);
}
@Override
protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) {
super.onCreate(savedInstanceState);
FacebookSdk.sdkInitialize(getApplicationContext());
shareDialog = new ShareDialog(MainActivity.this);
callbackManager = CallbackManager.Factory.create();
setContentView(R.layout.activity_main);
user_name = (TextView)findViewById(R.id.txt_user_name);
loginButton = (LoginButton)findViewById(R.id.login_button);
share_txt = (EditText)findViewById(R.id.edit_share);
share_button = (Button)findViewById(R.id.share_button);
loginButton.setReadPermissions(Arrays.asList(“public_profile “,”user_friends”,”email”));
loginButton.registerCallback(callbackManager,new FacebookCallback
@Override
public void onSuccess(LoginResult loginResult) {
GraphRequest request = GraphRequest.newMeRequest(
loginResult.getAccessToken(),
new GraphRequest.GraphJSONObjectCallback() {
@Override
public void onCompleted(
JSONObject user,
GraphResponse response) {
// user_name.setText(response.toString());
try{
String id = user.getString(“id”);
String name = user.getString(“name”);
user_name.setText(“Hoşgeldin ” + ” ” + name);
}catch (Exception e)
{
e.printStackTrace();
}
}
});
request.executeAsync();
}
@Override
public void onCancel() {
}
@Override
public void onError(FacebookException e) {
}
});
share_button.setOnClickListener(new View.OnClickListener() {
@Override
public void onClick(View v) {
shareToWall();
}
});
}
private void shareToWall()
{
String send = share_txt.getText().toString();
if(shareDialog.canShow(ShareLinkContent.class))
{
ShareLinkContent shareLinkContent = new ShareLinkContent.Builder()
.setContentTitle(“mobilhanem”)
.setContentUrl(Uri.parse(“http://www.mobilhanem.com/”))
.setContentDescription(“Facebook Entegrasyonu Tamamlandı”+” “+send)
.build();
shareDialog.show(shareLinkContent);
}
}
}
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 |
package com.mobilhanem.loginshareexample;
import android.app.Activity; import android.content.Intent; import android.net.Uri; import android.os.Bundle; import android.util.Log; import android.view.View; import android.widget.Button; import android.widget.EditText; import android.widget.TextView; import android.widget.Toast;
import com.facebook.CallbackManager; import com.facebook.FacebookSdk; import com.facebook.login.LoginResult; import com.facebook.login.widget.LoginButton; import com.facebook.*; import com.facebook.share.model.ShareLinkContent; import com.facebook.share.widget.ShareDialog;
import org.json.JSONException; import org.json.JSONObject;
import java.util.Arrays;
public class MainActivity extends Activity {
private LoginButton loginButton; private CallbackManager callbackManager; private TextView user_name; private Button share_button; private ShareDialog shareDialog; private EditText share_txt;
@Override protected void onActivityResult(final int requestCode, final int resultCode, final Intent data) { super.onActivityResult(requestCode, resultCode, data); callbackManager.onActivityResult(requestCode, resultCode, data); }
@Override protected void onCreate(Bundle savedInstanceState) { super.onCreate(savedInstanceState);
FacebookSdk.sdkInitialize(getApplicationContext());
shareDialog = new ShareDialog(MainActivity.this);
callbackManager = CallbackManager.Factory.create();
setContentView(R.layout.activity_main);
user_name = (TextView)findViewById(R.id.txt_user_name);
loginButton = (LoginButton)findViewById(R.id.login_button);
share_txt = (EditText)findViewById(R.id.edit_share);
share_button = (Button)findViewById(R.id.share_button);
loginButton.setReadPermissions(Arrays.asList(“public_profile “,“user_friends”,“email”));
loginButton.registerCallback(callbackManager,new FacebookCallback<LoginResult>() { @Override public void onSuccess(LoginResult loginResult) {
GraphRequest request = GraphRequest.newMeRequest( loginResult.getAccessToken(), new GraphRequest.GraphJSONObjectCallback() { @Override public void onCompleted( JSONObject user, GraphResponse response) {
// user_name.setText(response.toString());
try{
String id = user.getString(“id”); String name = user.getString(“name”); user_name.setText(“Hoşgeldin “ + ” “ + name);
}catch (Exception e) { e.printStackTrace(); }
} });
request.executeAsync();
}
@Override public void onCancel() {
}
@Override public void onError(FacebookException e) {
} });
share_button.setOnClickListener(new View.OnClickListener() { @Override public void onClick(View v) {
shareToWall();
} });
}
private void shareToWall() { String send = share_txt.getText().toString();
if(shareDialog.canShow(ShareLinkContent.class)) { ShareLinkContent shareLinkContent = new ShareLinkContent.Builder() .setContentTitle(“mobilhanem”) .setContentUrl(Uri.parse(“http://www.mobilhanem.com/”)) .setContentDescription(“Facebook Entegrasyonu Tamamlandı”+” “+send) .build();
shareDialog.show(shareLinkContent); }
}
} |
Evet arkadaşlar, uygulamamıza Facebook entegrasyonu nasıl yapılır adım adım anlattım. Şimdi dikkat etmeniz gereken püf noktalarına bakalım. developer facebook sayfasına girip, My Apps kısmından Uygulamanızı seçin daha sonra sol menüde yer alan Status & Review kısmına tıklayın. Login butonumuza hangi izinleri verdiysek onları buraya eklememiz gerekmektedir. Hatırlarsanız eğer, “public_profile”, “user_friends” ve “email” taglari için izin almıştım. İşte bu yüzden izin aldığımız itemleri buraya tanıtmamız gerekiyor, tanıtma işlemini bitirdikten sonra aşağıdaki görüntüyü elde edeceksiniz. Uygulamayı çalıştırsanız eğer, facebook a giriş yaptıktan sonra facebook da yer alan ismi çekip TextView in içine basmaz ise veya Login işlemini bir tek sizin facebook adresiniz ile gerçekleştirip başka facebook adresi ile girmeye çalıştığınızda sorun çıkarırsa eğer ; bu problemlerin kaynağı uygulamanızın henüz hayatta olmamasıdır. Zaten “public_profile” iteminin üstüne gelirseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız. Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi facebook bizi uyarıyor.
Bu problemi çözmek için yukarıda resimde yer alan No yazan butonu Yes e çevirmektir. Bunu yaptığınız takdirde, uygulamanız artık hem canlı konumuna geçecek, hem de dışarıya erişime izin verilmiş olacaktır. Eğer bunu yapmazsanız gerçekten çok uğraşırsınız benim başıma geldi o yüzden sizleri de uyarmak istedim 🙂 Yes yaptıktan sonra ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır.
Böylelikle, yaşanabilecek sorunlardan da bahsetmiş oldum, Android uygulamamıza Facebook entegrasyonu nasıl yapılır sizlere aşama aşama anlatmaya çalıştım. Biliyorum biraz uzun gözükse de, her ayrıntıya bu dersimde yer vermek istedim. Umarım sizlere faydalı olur ve okurken sıkılmazsınız.
Ders hakkında soru ve önerilerinizi çekinmeden yorum bırakabilirsiniz. Bol Android’li günler sizin olsun
Sizlerden ricamız facebook.com/mobilhanem sayfamızı beğenmenizdir. Diğer dersimde görüşmek üzere kendinize iyi bakın 😉
NOT: Bu dersi hazırlarken developer facebook sayfasından faydalandım. Ayrıca, uygulamamda en son versiyon olan Facebook SDK 4.0.+ kullandım. 4 ün altındaki versiyonlar için facebook işlemlerini yine o sitede bulabilirsiniz. Bu dersimde anlatmış olduğum Facebook Login ve Share işlemleri , 4 ün altındaki versiyonlar için aynı değildir.
Tüm Android Ders, Proje ve Kaynak Kodlar için tıklayınız.
0